Proeftuinen industrie 4.0 in Vlaanderen

Aanbod voor bedrijven

Om de Vlaamse bedrijven te inspireren, stimuleren en begeleiden richting Industrie 4.0, zet de Vlaamse overheid o.a. in op proeftuinen.

Deze proeftuinen brengen innovatieve technologie, kennis en ervaring samen. Bedrijven kunnen op een laagdrempelige manier en in een veilige omgeving kennismaken en experimenteren met nieuwe technologieën. Ze kunnen inzicht verwerven in het potentieel ervan voor eigen toepassingen en in nieuwe business cases.

Netwerk van proeftuinen

Op 1 januari 2018 werd het startschot gegeven voor de eerst reeks proeftuinen, verspreid over Vlaanderen, met een uitgebreid en divers aanbod voor bedrijven.  Meer info over deze proeftuinen vind je hieronder, en op de website van VLAIO.

Vanaf april 2019 start ook een tweede reeks van industrie 4.0-proeftuinen, waarover je hier weldra ook meer informatie zal vinden. Surf voor een voorproefje alvast naar VLAIO.

Living Lab Industrie 4.0 voor de agrovoedingssector

Living Lab Industrie 4.0 voor de agrovoedingssector biedt een open testfaciliteit aan waar voedingsbedrijven in contact komen met slimme technologie en datamanagement en waar innovatieve ontwikkelingen uit andere sectoren getoond worden.

Uitvoerders: Flanders’ FOOD & ILVO – contact: veerle.degraef@flandersfood.com

Conditioneel en Predictief Onderhoud & Industrial Data Space

Conditioneel en Predictief Onderhoud & Industrial Data Space behandelt algemeen predictief onderhoud in een industriële context. Tegelijk is er veel aandacht voor het gebruik van beveiligde platformen voor de uitwisseling van data.

Uitvoerder: LSEC-3IF – contact: ulrich@3if.be

Smart Maintenance: data analytics optimizing machine uptime

Smart Maintenance: data analytics optimizing machine uptime gaat dieper in op de mogelijkheden van predictief onderhoud bij draaiende machine-onderdelen. De mogelijkheden voor het onderhoud van lagers in een vloot van aandrijflijnen worden toegelicht. De nadruk ligt op datacollectie, visualisatie en interpretatie van gegevens. Meer info. 

Uitvoerders: Flanders Make & imec – contact: steven.devos@flandersmake.com

Smart Connectivity

Smart Connectivity toont de mogelijkheden om via netwerken, drones, robots of agv’s (automatisch geleide voertuigen) draadloze informatie te verzamelen en te delen binnen een fabriek. Inclusief concrete bouwstenen om geavanceerde dataverbindingen te benutten. Meer info

Uitvoerders: imec, Flanders Make & EUKA – contact: eli.depoorter@imec.be

Digitale Servitisatie

Digitale Servitisatie is een verdienmodel waarbij digitale diensten gekoppeld worden aan producten. Ontwerpers van fysieke producten vinden in deze proeftuin een toolbox met digitale bouwblokken voor de snelle implementatie van nieuwe diensten. Bedrijven kunnen, alleen of in een lerend netwerk, een eigen ‘proof of concept’ uitwerken.

Uitvoerder: Sirris – contact: wim.codenie@sirris.be

Operatorondersteuning

Operatorondersteuning reikt algemene oplossingen aan voor fysieke hulp aan operatoren bij de uitvoering van repetitieve of belastende taken, bv. met cobots of robots als assistent. Daarnaast toont deze proeftuin ook oplossingen voor digitale werkinstructies, augmented reality, wearables …

Uitvoerder: Sirris – contact: peter.paulissen@sirris.be

Smart Factories: collaboratieve werkcel 4.0

Smart Factories: collaboratieve werkcel 4.0 zorgt voor een optimale samenwerking tussen robots en operatoren via gespecialiseerde software. Zowel fysieke belasting als mentale stress wordt gemeten, met het oog op flexibele werkverdelingen. Meer info. 

Uitvoerders: Flanders Make & imec – Contact: patricia.leconte@flandersmake.be

Achtergrond

De Vlaamse Industrie 4.0 proeftuinen zijn een initiatief van de Vlaamse overheid, in de context van het beleid gericht op de transitie naar Industrie 4.0. Ze worden gesteund via het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Ze richten zich in de eerste plaats op de Vlaamse kmo’s, maar ook grotere organisaties en technologieleveranciers zijn welkom om deel te nemen.

In 2018/19 zullen nog extra initiatieven volgen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond de Vlaamse proeftuinen?

Dan kan je terecht bij VLAIO, via onderstaande knop, of de contactgegevens onderaan deze pagina. 

Advies nodig? Interesse in een demonstratie op maat? 

Neem dan contact op met één van de coördinatoren van de proeftuinen. Samen met jou bekijken ze welke oplossingen voor jouw maakbedrijf interessant zijn en wat de return on investment is, inclusief mogelijke subsidies. Uiteraard volledig vrijblijvend en in het volste vertrouwen.

Meer info? 

www.vlaio.be/industrie40

Vragen over Industrie 4.0? 

Neem dan contact op met onze transitiemanager via industrie40@vlaio.be.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This