Demonstratieruimtes van onze partners
Op zoek naar een demonstratieruimte?
In onderstaand overzicht vind je terug waar je terecht kan voor welke technologieën.
Flanders Make
Flanders Make ondersteunt de Vlaamse maakindustrie. Daarvoor doen we industrie-gedreven, precompetitief en uitmuntend onderzoek naar de voertuigen, machines en fabrieken van de toekomst. Onze expertise situeert zich binnen vier domeinen, waarbij productontwerp, modellering, procesbeheersing en virtualisatie een belangrijke rol spelen. Die vier domeinen zijn doorvertaald naar competentieclusters waarin bedrijven, onderzoeksinstellingen en kenniscentra samenwerken in specifieke onderzoeksprojecten. Aan elke competentiecluster worden een aantal core labo’s toegewezen, 16 in totaal. Zij voeren de onderzoeksprojecten uit vanuit hun eigen expertise.
Verder biedt Flanders Make een brede waaier aan diensten en hebben we state-of-the-art testfaciliteiten voor onderzoek, ontwerp en validatie van processen, componenten en systemen. Dit zowel op onze eigen sites als bij onze partners aan de Vlaamse universiteiten. Onze ingenieurs hebben de nodige kennis en ervaring in huis om alle mogelijke testen uit te voeren en onderzoeksprojecten te bekrachtigen voor onder meer energie-efficiënte aandrijving van voertuigen, slimme en autonome systemen, innovatieve productontwikkeling, digitale geconnecteerde productiefaciliteiten, lichtgewicht verbindingstechnologieën, collaboratieve robotica en virtual/augmented reality toepassingen.
Flanders Make
Oude Diestersebaan 133, 3920 Lommel
Celestijnenlaan 300, 3001 Leuven
info@flandersmake.be
Bezoek de website
Sirris
Bedrijven die willen innovaren kunnen bij Sirris terugvallen op meer dan 60 jaar expertise in 5 belangrijke technologische domeinen. 140 ingenieurs, wetenschappers en technici verkennen de mogelijkheden van innovatieve technologieën. Voor uw als bedrijf opent de combinatie van de juiste expert,een high-tech onderzoek- en demo-infrastructuur en een uitgebreid partnernerwerk de weg naar innovatie.
5 technologische domeinen: Materialen, advanced manufacturing, Mechatronica, ICT en duurzaamheid.
Sirris
Wetenschapspark 9, 3590 Diepenbeek
Contactpersoon: Bas Rottier
+32 491 86 91 70
bas.rottier@sirris.be
Bezoek de website
FABLAB GENK
Het Fablab Genk is een maak-, experimenteer- en onderzoeksruimte met focus op de synergie tussen digitale en fysieke ontwerpmethodes. Het gebruik van de machines is gratis en ook voor de begeleiding van je project en het aanleren van de machines hoef je niets te betalen.
Fablab Genk
Houtparklaan 1, 3600 Genk
Luca School of Arts
Contactpersoon: Katrien Dreessen
+32 2 447 10 31
info@fablabgenk.be
Bezoek de website
KU Leuven Acro
Het onderzoek op het gebied van automatisering spitst zich toe op flexibele automatisering, safety en robottoepassingen.
Acro automatisering en visietoepassingen
Wetenschapspark 27, 3590 Diepenbeek
+32 11 27 88 16
acro@kuleuven.be
Bezoek de website
KU Leuven Cel Kunststoffen
Cel Kunststoffen ondersteunt bedrijven actief in de kunststofverwerking in de ruimste zin.De cel wil de verbinding zijn tussen kunststofverwerkende industrie en kennisverstrekkers.
Cel Kunststoffen
Technologiecampus Diepenbeek, Wetenschapspark 27, 3590 Diepenbeek
+32 11 27 88 25
Bezoek de website
KU Leuven - Embedded systems & security
Het onderzoek binnen dit speerpunt spitst zich toe op de ontwikkeling van ingebedde systemen met een focus op efficiëntie implementaties voor digitale databeveiliging.
ES&S – Embedded systems & security
Quadri-building, Wetenschapspark 21, 3590 Diepenbeek
Contactpersoon: Nele Mentens
+32 11 18 09 20 – +32 497 44 02 05
nele.mentens@kuleuven.be
Bezoek de website
KU Leuven Lab4U
Lab4U voert onderzoek uit naar het ontwikkelen van nieuwe technologieën en implementatie ervan in bestaande processen. Dienstverlening wordt verzorgd binnen de domeinen chemie, milieuzorg en biochemie en omvat: chemische en biochemische analyse, milieu- en procestechnologisch advies, methodeontwikkeling en validatie
Lab4U
Campus Diepenbeek, Agoralaan, gebouw B, bus 8, 3590 Diepenbeek
+32 11 18 03 00
lab4u@kuleuven.be
Bezoek de website
Makerspace @ PXL/UHasselt
Makerspace @ PXL/UHasselt is een open, multidisciplinair, technologisch ‘maaklabo’ waar jong en oud met technologieën kunnen experimenteren en begeleide technologieworkshops, bijscholing of cursussen kunnen volgen. Een technologische bibliotheek 2.0 dus, in een inspirerende, multidisciplinaire seting.
Toegang tot de makerspace is gratis, maar kan wel alleen na individuele registratie. De kosten voor verbruiksgoederen worden ter plaatse aangerekend.
Makerspace @ PXL/UHasselt
Universitaire Campus, Agoralaan, gebouw H, 3590 Diepenbeek
Contactpersoon: Tom De Weyer
+32 11 77 54 96
makerspace@pxluhasselt.be
Bezoek de website
UHasselt EMAP
EMAP, Engeneering Materials & toepassingen is gekoppeld aan de faculteit engineering technologie op het gebied van electronica en electro-mechanica. EMAP staat in voor het vertalen van verschillende onderzoeksdoelstellingen van ‘labschaal’ richting ‘industrie klaar’. EMAP werkt nauw samen met partners uit de industrie.
Het toegepast onderzoek ligt op drie domeinen:
- Biomedische apparatuur engineering, onder leiding van prof. dr. Ir .R. Thoelen
- Energiesystemen engineering, onder leiding van prof. Dr. Ir. M. Daenen
- Functionele materialen industrie onder leiding van prof. Dr. Ir. W. Deferme.
UHasselt EMAP
Campus Diepenbeek, Agoralaan, gebouw D, 3590 Diepenbeek
+32 11 26 88 26
imo-imomec@uhasselt.be
Bezoek de website
UHasselt IMO-IMOMEC
IMO-IMOMEC heeft een toonaangevend analytisch & elektrisch laboratorium dat beschikt over een breed scala aan mogelijkheden om te testen. Een volledig uitgerust chemisch laboratorium is ook beschikbaar voor Biologische en polymeer synthese op maat.
UHasselt IMO-IMOMEC
Technologiecentrum, Wetenschapspark 27, 3590 Diepenbeek
+32 11 26 88 26
imo-imomec@uhasselt.be
Bezoek de website
UHasselt verpakkingscentrum
Expertise domeinen van onderzoek en dienstverlening:
- Gaspermeabiliteit van materialen en verpakkingen voor zuurstof, waterdamp, koolstofdioxide en andere niet-corrosieve en explosieve gassen
- Klimatologisch onderzoek naar de effecten van temperatuur en licht, al dan niet in combinatie met vocht.
- Transportsimulaties tot en met palletniveau zowel voor trillings- als schokonderzoek met uitgebreide registratiemogelijkheden
- Fysische analyse van kunststof, papier, vlak- en golfkarton.
- Verpakkingsinnovatie en verpakkingsdiagnoses aan de hand van grafische ontwerpen en milieuonderzoek
Samenwerkingen met bedrijven/onderzoeksgroepen hogescholen/onderzoeksgroepen universiteiten/onderzoeksinstellingen zijn logelijk in gesubsidieerde projecten, in doctoraatsonderzoek (bv. Baekelandbeurzen) binnen bedrijfsproblematieken, in fundamenteel onderzoek, in onderwijs gelinkte bachelor- en masterproeven, in onderwijs gelinkte cases-studies logistiek…
UHasselt verpakkingscentrum
Technologiecentrum, Wetenschapspark 27, 3590 Diepenbeek
+32 11 29 21 61
Bezoek de website
UHasselt en PXL: UD woonlabo
In een typische stadswoning gelegen in het centrum van Hasselt, laat het ‘UD woonlabo’ je kennismaken met de troeven van Universal Design.
Hier leer je hoe je een woning kan bouwen if verbouwen die voor idereen geschikt is en ondervind je hoe je comfortabel oud kan worden in jouw droomhuis. Bij een team van deskundigen kan je terecht voor alle mogelijke informative en adviezen i.v.m. universal design, meegroeiwoningen, flexible en aanpasbaar wonen.
Voor een bezoek aan het UD woonlabo kan je best de site even raadplegen. De tarieven zijn 3 euro per persoon, 2 euro pp studenten, inclusief een digitale gids. 50 euro betaal je voreen gids voor 1,5 uur.
UD woonlabo
Guffenslaan 39, 3500 Hasselt
Contactpersoon: Jasmien Herssens
+32 11 77 56 82
info@woonlabo.be
Bezoek de website
MIA-H
MIA•H, de mode incubator voor accessoires Hasselt, is een dienstencentrum dat plaats biedt voor jonge, innovatieve bedrijven in het accessoire en modevakgebied. Het is een collectief waar handen, hoofden, visies, passie en emotie samenkomen, elkaar versterken en stimuleren onder één creatief dak.
Naast offices en studio’s beschikt MIA•H over het Maaklabo dat focust op innovatie en traditie, mens en machine, kennis en creativiteit, denk- en maakindustrie. Het is een werkplaats en kenniscentrum waar denkers en makers terecht kunnen voor digitale en ambachtelijke technieken en richt zich vooral op accessoires en mode. De professionele begeleiding en de toegankelijkheid van verschillende machines maken prototyping, sampling, experimenteren en het opzetten van kleinschalige producties mogelijk. Creativiteit ontmoet techniciteit en techniciteit ontmoet creativiteit.
MIA•H nv
Kempische Kaai 85
3500 Hasselt
Manager: Myriam Vanheusden
+32 11 69 11 90
info@mia-h.be
Maaklabo manager: Lore Langendries
l.langendries@mia-h.be