Dat de maakindustrie het de laatste jaren niet makkelijk heeft, is geen geheim. Hoog tijd daarom voor deze – nogal traditionele – sector om zichzelf heruit te vinden, en de stap naar Industrie 4.0 te zetten. En daarbij krijgen ze hulp van een nieuwe technologie: 3D-printing. In dit artikel zetten we 5 manieren op een rij waarop 3D-printing de maakindustrie ten goede beïnvloedt. 

1. 3D-printing biedt schaalvoordelen 

Misschien wel het grootste voordeel van 3D-printing: de mogelijkheid tot kostenreductie. 3D-printers maken het hele proces van ontwerp tot afgewerkt product namelijk een heel pak simpeler. Hierdoor verloopt het productieproces vlotter voor heel wat producten. Er is geen nood meer voor mallen of andere hulpstukken. Hierdoor wordt er niet alleen bespaard op tijd, maar ook op werkings- en verzendkosten van externe toeleveranciers. Bovendien kan de maakindustrie hierdoor evolueren van massaproductie naar massapersonalisatie. Dit is vooral goed nieuws voor maakbedrijven die zich toespitsen op zeer individuele producten, zoals gepersonaliseerde juwelen of bedrijven die medische implantaten ontwikkelen.

2. 3D-printing vermindert de CO2-uitstoot 

3D-printing zal de maakindustrie groener maken. Producten zullen dichter bij huis gemaakt kunnen worden, wat leidt tot minder verkeer en dus ook minder vervuiling. Bovendien kunnen goederen dankzij additive manufacturing on demand geproduceerd worden, in plaats van continu. Daarnaast kunnen de grondstoffen die voor 3D-printing gebruikt worden, ook gerecycleerd worden.

3. 3D-printing zorgt voor innovatie

Dankzij 3D-printing kunnen maakbedrijven creatiever omgaan met hun ontwerpen en producten. Een ontwerp kan complexer zijn, en zelfs vormen aannemen die zonder 3D-printer niet mogelijk zouden zijn. Dit is een heuse opportuniteit voor de maakindustrie. Want door deze ontwerpvrijheid zou de manier waarop alledaagse voorwerpen zoals auto’s ontworpen worden, wel eens totaal kunnen veranderen. Bepaalde complexe auto-onderdelen zouden bijvoorbeeld sterker en lichter gemaakt kunnen worden.

4. 3D-printing beschermt tegen geopolitieke risico’s 

Zoals eerder al aangehaald zorgt 3D-printing ervoor dat producten dichter bij huis geproduceerd kunnen worden, in plaats van ze te moeten importeren. Dit werkt niet alleen kostenbesparend, maar is ook handig tijdens periodes van geopolitieke spanning. Denk maar aan Amerikaanse bedrijven die gebruik kunnen maken van 3D-printing, als alternatief op het vervaardigen van producten in China. Iets wat moeilijker wordt nu de handelsoorlog tussen de twee landen intenser wordt.

5. 3D-printing zorgt voor een competitief voordeel 

Maakbedrijven die reeds gebruik maken van 3D-printing kunnen hun prototypes veel sneller maken en testen dan voorheen. Daardoor kunnen ze hun producten sneller op de markt brengen. Hierdoor hebben ze een behoorlijk competitief voordeel ten opzichte van de concurrentie. Er kan bovendien ook komaf gemaakt worden met lange levertijden, bijvoorbeeld wanneer een product uit een ver land moet komen. Een product kan dankzij 3D-printing eender waar geproduceerd worden. Een ontwerp kan naar eender waar doorgestuurd worden, en daar ter plekke geprint worden.

Foto: Shutterstock 

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This