Een nieuwe 3D-printer maakt gebruik van licht om slijm om te zetten in complexe, verhardde objecten, en dit in slechts een paar minuten! De printer kreeg de naam de ‘replicator’ mee, naar het gelijknamige toestel in Star Trek, dat elk voorwerp on demand kan doen ontstaan. 

De ‘replicator’ – een creatie van wetenschappers aan UC Berkeley – kan objecten vervaardigen die gladder, flexibeler en complexer zijn dan wat typisch mogelijk is met de meer ‘traditionele’ 3D-printers. Het kan een bestaand voorwerp daarnaast ook omhullen met nieuwe materialen. Denk maar aan het toevoegen van een plastieken handvat aan een metalen schroevendraaier. Iets waar huidige printers moeite mee hebben.

Het potentieel van de nieuwe printer blijft ook niet beperkt tot schroevendraaiers. De technologie is ook veelbelovend voor het ontwerp en de productie van producten zoals protheses en brillenglazen. Het team aan de Universiteit van Berkeley ziet dan ook ruimte om met hun uitvinding in te spelen op massapersonalisatie van producten.

Maar waarin verschilt de technologie achter de 3D- printer dan precies van de huidige modellen op de markt? Eenvoudig uitgelegd creëren de meeste andere 3D-printers op basis van lichttechnologie een 3D-object laag per laag. Dit leidt tot een soort van trap-effect aan de randen van het eindproduct. Daarbovenop hebben de bestaande printers ook meer moeite om flexibele objecten te printen. Dit omdat plooibare productiematerialen vervormd kunnen worden tijdens het printproces. Ook zijn er steunen nodig om producten in bepaalde vormen te kunnen printen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij het printen van een boog in een object.

Dat is dus verleden tijd met deze nieuwe printer, die heel wat beperkingen wegneemt uit het 3D-printproces. Bekijk in onderstaande video wat er allemaal mogelijk is.

Bron, video: UC Berkeley News

Pin It on Pinterest

Shares
Share This