De Vlaamse overheid investeert ruim 4 miljoen euro in tien nieuwe industrie 4.0-proeftuinen voor maakbedrijven. In 2017 investeerde ze nog 3,5 miljoen euro in zeven industrie 4.0-proeftuinen. Een jaar later draaien deze proeftuinen op volle toeren en leveren ze gerichte diensten aan een breed scala van Vlaamse bedrijven.
Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters: “Voor veel bedrijven is het ondoenbaar om alle beschikbare technologieën zelf aan te kopen of medewerkers op te leiden. Via de industrie 4.0-proeftuinen ontdekken ze welke investeringen op het vlak van techniek, infrastructuur en mensen interessant zijn voor hen.”

Visie 2050

De onstuitbare opmars van industrie 4.0 zorgt wereldwijd voor enorme veranderingen in de manier waarop we goederen maken. Dankzij geconnecteerde processen beschikken bedrijven over meer data dan ooit om hyperefficiënt te produceren op maat van de individuele klant. Om ervoor te zorgen dat Vlaamse maakbedrijven deze boot niet missen, investeert Vlaanderen, als onderdeel van Visie 2050, in industriële proeftuinen waar bedrijven kennismaken met nieuwe technologieën en trends. “Zo willen we industrie in Vlaanderen op lange termijn behouden én versterken”, stelt minister Muyters. “Daarbij maken we gebruik van absolute troeven, zoals onze toppositie op het vlak van digitalisering, ons toonaangevende onderzoekslandschap en de vele performante bedrijven die industrie 4.0 vandaag al in de praktijk brengen in Vlaanderen.”

De 10 nieuwe proeftuinen zijn:

  • CSiteVision: Virtual en Augmented Reality in de voorbereidingsfase en uitvoeringsfase van gebouwen (door WTCB, Howest en Sirris)
  • Industrie 4.0 machine upgrading (door KULeuvenBrugge, Flanders Make, UGent)
  • Drones in de bouw en landbouw (door Euka, Confederatie Bouw Limburg, WTCB, PCFruit)
  • Smart Farming 4.0 – Hyperspectrale beeldverwerking voor ziekte detectie in landbouw en fruitteelt (door ILVO, imec, Fl Make, KULeuven, Vito, PCFruit)
  • Augmented reality en mixed reality support voor laboranten, procesoperatoren en onderhoudstechnici (door UHasselt-Expertisecentrum Digitale Media, Flanders Make, Howest, Flanders Food, Bioville)
  • T2-Campus in de Proeftuin Industrie 4.0 (door VDAB, Syntra, T2, Flanders Make, Sirris, UCLL)
  • Opleiden 4.0 – Demonstratie en validatie van industrie 4.0 technologieën voor toepassing in innovatieve leermethodieken (door Catalisti, Acta, imec, Karel de Grote Hogeschool)
  • Innovatieve cyberbeveiligingen voor Industrie 4.0 (door Howest, UGent-Kortrijk)
  • MES4SME – Manufacturing Execution Systemen voor kleine en middelgrote ondernemingen (door UGent-Kortrijk, Flanders Make, VUB-Photonics)
  • AMplitude – Vraag en aanbod groeien samen (door SIM-Flam3D)

Pin It on Pinterest

Shares
Share This