Kunstmatige intelligentie (KI) is hot in China. Het land wil ‘s werelds grootste KI-natie worden, en ziet de innovatieve technologie dan ook als voorbode voor de Vierde Industriële Revolutie. Hebben ze gelijk of zal het allemaal zo’n vaart niet lopen? Een verslaggever van computable.be ging naar China om het uit te zoeken. 

China in pole position 

Verslaggever Alfred Monterie stak afgelopen jaar onder andere zijn licht op tijdens Huawei Connect, een event van de gelijknamige Chinese technologiereus, waar voorlopers uit de industrie hun best practices rond KI-toepassingen met elkaar delen. Daarnaast sprak hij ook met verschillende Nederlandse KI-bedrijven met (plannen voor) activiteiten in China. Wat hij daaruit opmaakte? China heeft alles om zijn eigen hoge verwachtingen op het gebied van kunstmatige intelligentie in te lossen, en nummer één van de KI-wereld te worden. Aan technologie, ondernemerschap, kennis, geld en faciliteiten geen gebrek. Een ander groot pluspunt is ook dat kunstmatige intelligentie in grote mate rond software draait, waardoor de drempel lager ligt dan bij zeg maar vliegtuigbouw. De software-industrie bestaat namelijk nog niet zo lang, en weinig ervaring is daarom geen breekpunt.

Boost voor de economie

Ook de Chinese regering springt maar al te graag op de kar van KI, mede om de economie en productiviteit in het land een stevige boost te geven. In Beijing zijn ze dan ook unaniem ambitieus: in 2030 dient China wereldleider in kunstmatige intelligentie te zijn, met een core KI-industrie ter waarde van maar liefst 150 miljard dollar. Het draait hierbij trouwens ook niet enkel om start-ups en andere innovatieve bedrijfjes die aan de slag moeten met kunstmatige intelligentie. Bedoeling is dat ook traditionele bedrijven en bedrijfstakken KI gaan omarmen.

Slimme bedrijven in slimme steden 

Dat het ambitieuze KI-project de Chinese politiek nauw aan het hart ligt, blijkt overduidelijk. Zo laten Premier Li en andere belangrijke Chinese politici tijdens hun toespraken geen kans onbenut om op de boodschap van kunstmatige intelligentie en het belang ervan voor de nationale economie te hameren. Burgemeesters dienen in het kader van dit project plannen te maken en in te vullen en steden moeten uitstalkasten worden voor nieuwe KI-toepassingen. In vele steden rijzen KI-centra als het ware als paddenstoelen uit de grond. Starters kunnen hierbij profiteren van lage huurprijzen en gratis faciliteiten. Door het innovatieve aanbestedingsbeleid van de overheid zijn starters bovendien verzekerd van lucratieve opdrachten, een extra stimulans.

Data, data en nog meer data

Bijkomend voordeel voor China is dat de bevolking heel tech savvy is. Chinezen doen àlles met de smartphone, omarmen nieuwe technologieën meteen en staan te popelen om innovaties te mogen uitproberen. Bovendien is de privacywetgeving er veel minder streng dan in Europa, en maken Chinezen weinig problemen over het beschikbaar stellen van hun persoonlijke data, bijvoorbeeld in ruil voor korting. Je kan dus wel stellen dat een natie zoals China over gigantische hoeveelheden data beschikt. Het land loopt daarom enorm voorop met de bouw van een robuust data-ecosysteem.

Overheidsstimulans

Zoals eerder aangehaald, is het, naast een uitgebreid aanbod aan faciliteiten en bruikbare data, dus ook vooral de Chinese regering die het nodige mogelijk maakt voor kunstmatige intelligentie. Naast de financiële stimulans vanuit politieke hoek, draagt ook het stabiele beleid bij aan het succes. Ondernemers hebben meer zekerheid, en kunnen jaren vooruit plannen, wetende dat de huidige regering in China nog lang aan zet zal zijn, en hun beleid dus nog jaren zal doortrekken. Het één-partijstelsel moedigt steden bovendien ook aan om innovatief aan de slag te gaan. Wie zich niet inzet voor kunstmatige intelligentie, ziet zijn kansen op promotie binnen de politieke wereld zienderogen slinken.

Bovendien dienen de meer dan 2000 Chinese universiteiten, wederom in opdracht van de overheid, lessen en opleidingen rond KI in hun curriculum te verwerken. Mogelijkheden legio dus om af te studeren in een KI-vakgebied. Zo verwacht Huawei bijvoorbeeld tegen 2020 meer dan één miljoen KI-ontwikkelaars op de arbeidsmarkt terug te vinden. Dat belooft alvast voor de (nabije) toekomst!

Bron: computable.be. Foto: Franck V. via Unsplash.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This