Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, opende in aanwezigheid van meer dan 40 geïnteresseerde bedrijven zijn nieuwe top infrastructuur in Lommel. Vertegenwoordigers van zowel grote bedrijven als KMO’s konden meteen ervaren hoe ze via 3 living labs met de nieuwste (robot)technologieën ondersteuning krijgen om hun nieuwe producten te testen en perfectioneren. Ze ontdekten ook de nieuwste productietechnologieën die nodig zijn om mee te springen op de trein van Industrie 4.0.

“Onze maakindustrie doet het goed en zet haar groeipad verder. Hoogtechnologische bedrijven zoals Atlas Copco, Niko en Picanol hebben de digitalisering die industrie 4.0 kenmerkt al hoog op hun agenda staan. Met nieuwe top infrastructuur wilt Flanders Make de Vlaamse bedrijven ondersteunen om verder uit te groeien tot fabrieken voor de toekomst die top producten maken. Die hebben we hard nodig in Vlaanderen om onze welvaart te garanderen”, zegt Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make.

“Vandaag stellen we 3 nieuwe labo’s voor waar zowel grote bedrijven als KMO’s met een hart voor innovatie hun nieuwe producten kunnen testen en optimaliseren in reële omstandigheden. Zo kunnen ze beter en sneller nieuwe producten ontwikkelen en op de markt brengen. We helpen hen ook om hun productieprocessen te versterken, bijvoorbeeld met robots die samenwerken met mensen en toepassing van virtual en augmented reality. Zo mikken we samen op meer productie in Vlaanderen”,licht Dirk Torfs, CEO van Flanders Make toe.

3 living labs

In het Operator Support 4.0 Lab krijgen bedrijven hulp om hun productie efficiënt te organiseren, bijvoorbeeld via samenwerking tussen mens en robot en opleiding van operatoren met virtual of augmented reality.  Met het mobiele MAKE LAB brengt Flanders Make de nieuwste productietechnieken letterlijk tot op de werkvloer van de bedrijven.

In het Joining & Materials Lab vinden bedrijven ondersteuning om bij hun productontwerp meteen de optimale manier te kiezen om materialen met elkaar te verbinden, manueel of met de nieuwste robottechnologie. De aangeboden levensduur testen voor lijmverbindingen zijn uniek in Europa.

In het E-Powertrain Lab kunnen bedrijven terecht om de kwaliteit van elektrische aandrijvingen en hun componenten te testen in virtuele omstandigheden, zonder ze daadwerkelijk in een prototype voertuig of machine in te bouwen. Zo kunnen ze hun producten sneller en goedkoper klaarstomen voor de markt.

Meer info

Foto: Flanders Make 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This