De ogen van de heel de wereld mogen dezer dagen dan wel op Rusland gericht zijn voor het WK voetbal, ook in het Canadese Montreal loopt er momenteel een bijzonder interessante voetbalcompetitie, namelijk de RoboCup 2018. 35 landen en 5000 robots strijden er in vijf verschillende competities om de titel van beste robotvoetbalploeg ter wereld. 

De RoboCup Federation is een internationaal wetenschapsinitiatief dat inzet op de verbetering en vooruitgang van intelligente robots. De competitie wordt sinds de oprichting in 1997 jaarlijks in een ander land georganiseerd. De droom is om tegen 2050 een team van robots te ontwikkelen dat zo geavanceerd is dat ze de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.

Dat zal uiteraard niet zonder slag of stoot gaan. Daarom worden de regels van de wedstrijd regelmatig bijgeschaafd en verstrengd. Zo zijn er bij iedere editie steeds nieuwe technologische doorbraken noodzakelijk om te kunnen deelnemen en winnen. De doelen die gesteld worden moeten wereldwijd op enthousiasme kunnen rekenen. Bovendien moeten de technologieën die nodig zijn om deze doelen te bereiken, technologieën zijn die de basis kunnen vormen van de volgende generatie robots. Die kunnen dan niet alleen ingezet worden in voetbal, maar belangrijker, ook in de maakindustrie en tal van andere sectoren.

Geen idee wat je moet verwachten van robotvoetbal? De Morgen maakte een handige videosamenvatting:

Video: De Morgen (Facebook) 

 

Update: Op 21 juni won het voetbalrobotteam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Tech United, de finale van Portugal (team Cambada) met 1-0. Nederland maakt zo z’n favorietenrol waar en sleept voor de vierde keer de wereldbeker in de wacht. In 2012, 2014 en 2016 won Nederland ook de finale. Tijdens de vorige editie werden ze nog tweede, na China. 

 

Bronnen: robocup2018.org & demorgen.be

Foto: Pixabay 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This