Zij die bezig zijn met automatisering weten het al langer: zijn er taken die saai, vuil of gevaarlijk zijn? Laat een robot het werk doen. En dat heeft ook het Australische Fastbrick Robotics goed begrepen. Hun robot Hadrian X kan maar liefst 1000 bakstenen per uur stapelen. 

In de bouw zijn er genoeg taken die het nodige gevaar en vuil met zich meebrengen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat robotontwikkelaar Fastbrick Robotics zich op deze sector toespitst. Het bedrijf is momenteel bezig met de afwerking van hun Hadrian X, en verwacht de hardwerkende robot dit jaar nog klaar te hebben om in te zetten op de werf.

Hadrian X bouwt muren uit baksteen, en dit doet de robot bijzonder snel. Hij kan namelijk zo’n 1000 bakstenen per uur verwerken. Ter vergelijking: een ervaren metselaar – met twee of drie goede helpers – kan zowat 400 tot 500 brikken per dag metselen. Hadrian X levert dan ook het metselwerk van een volledig huis af in slechts twee dagen.

Dat maakt op één huis al een gigantisch verschil, maar verschilt op een groot bouwproject natuurlijk nog veel meer. Dat leidt tot tijds- en kostenbesparingen. De robot maakt het voor aannemers dus een pak makkelijker om hun deadlines te halen, en dat ook binnen of zelfs onder het vooropgestelde budget.

Hadrian X is ook voor metsers goed nieuws, want de robot verlaagt het risico op blessures. De machine doet namelijk al het zware werk, het heffen en plaatsen van de blokken. De metser kan zich dan bezig houden met het aanbrengen van mortel of lijm op de brikken.

Bron: geek.com, video: Fastbrick Robots

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This