De Scholengemeenschap Mosa-RT Maaseik-Kinrooi is het schoolvoorbeeld van een goede samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. De afdeling Mosa IC (Innovatie en Competentie) is er verantwoordelijk voor deze samenwerking met (maak)bedrijven, de non-profitsector, hogescholen en universiteiten. Leerlingen die door bedrijven van de schoolbanken geplukt worden, daar droomt elke directeur van. Voor Hilde Bollen (directeur Competentie en Innovatie) is het realiteit.

Waarom is het nodig om als school samen te werken met het bedrijfsleven?
Hilde Bollen: “De omgeving verandert nu aan een extreem snel tempo door de open wereld en de digitale ontwikkelingen. De arbeidsmarkt wijzigt, beroepen verdwijnen, nieuwe jobs ontstaan. Indien we ernstig werk maken van de voorbereiding van onze jongeren op de wereld van morgen, dringt zich een vernieuwende manier van onderwijs op. Een snel veranderende wereld maakt levenslang leren noodzakelijk. Meerdere jobs uitoefenen in wisselende statuten tijdens een carrière zal eerder de regel dan uitzondering zijn. De kennis van gisteren is onvoldoende.”

Hoe proberen jullie deze brug naar het bedrijfsleven te realiseren?
“Door de intensieve samenwerking met het werkveld beschikt de school over een modern machinepark. Hierdoor sluiten onze opleidingen kort aan bij de praktijk en zijn onze leerlingen gegeerd op de arbeidsmarkt. Voor onze partnerbedrijven zetten we opleidingen op maat van het bedrijf op samen met onze leraren. We overleggen uiteraard regelmatig met onze partnerbedrijven, houden demodagen waar zij hun nieuwigheden kunnen demonstreren of nodigen ondernemers uit in de klas ter voorbereiding van de beroepskeuze.”

Jullie organiseren ook tal van ontmoetingsmomenten tussen leerlingen en bedrijven.
“Ja, zo hadden we in maart bijvoorbeeld een bedrijfscontactdag rond het thema co-creatie en innovatie. Hier presenteerden verschillende partnerbedrijven uit diverse sectoren hun nieuwigheden en stelden leerlingen hun zelfgebouwde drone voor. Met een partner uit het werkveld onderzoeken wij nu in hoeverre het mogelijk is om deze drone echt in te zetten binnen het economisch circuit. Op 8 mei is er onze jobmarkt met standhouders uit België en Nederland. Hier krijgen bedrijven de kans om vroegtijdig in contact te komen met profielen die schaars zijn op de huidige arbeidsmarkt. Geïnteresseerde maakbedrijven zijn zeker nog welkom!”

“Het innovatiecentrum moet onze leerlingen goesting geven om levenslang te leren”

Het bedrijfsleven plukt dus mee de vruchten van deze samenwerking.
“Klopt, de mate van succes van het bedrijfsleven is mee afhankelijk van de kwaliteit van medewerkers die aangeboden wordt. Het werkveld heeft er baat bij om mee te denken over het onderwijs van morgen. In de school van de toekomst wordt de samenwerking met een ver doorgedreven netwerk, waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en meedenkt, nodig. Ouders, leerlingen, leraren en omliggende organisaties kunnen de bron zijn voor een nieuwe creatieve aanpak. De leerling en de manier waarop we deze kunnen aanzetten tot levenslang leren staan centraal. Dit is mee de opdracht van Mosa IC.”

In 2018 gaan jullie nog een stap verder en bouwen jullie een innovatiecentrum op de campus: waarom is dit nodig?
“Om onze afspraak met de toekomt niet te missen. Het centrum moet onze leerlingen de goesting geven om levenslang te leren. Het is de bedoeling om een kleinschalige experimenteerruimte te bouwen waar we snel aan vernieuwing kunnen werken en dit met de nodige moderne en digitale tools. Hier willen we rond levensechte projecten samenwerken, over de domeinen en leeftijdsgrenzen heen samen met het werkveld. Op deze manier willen we het ondernemerschap van jongeren stimuleren in allerlei creatieve projecten.”

Wat kunnen jullie concreet betekenen voor maakbedrijven?
“Wij kunnen maatwerkopleidingen in de bedrijven organiseren. Onze school beschikt over een goed uitgerust machinepark, waardoor leerlingen vrij snel inzetbaar zijn in het productieproces. Onze leerlingen zijn vertrouwd met het maken van eindproducten. Wij produceren eindproducten, ook maatwerkproducten, meestal kleine series. Het is hierbij niet de bedoeling om concurrentieel te worden met het normale circuit. Bedrijven kunnen producten laten maken als project door onze leerlingen samen  met hen (hout, metaal, elektriciteit/en/of gecombineerd). Bovendien kan onze infrastructuur en machinepark ter beschikking gesteld worden voor opstartende bedrijven.”

Interesse om deel te nemen aan de jobmarkt op 8 mei of wens je meer info?
Hilde Bollen 
Directeur Competentie en Innovatie
Hilde.bollen@mosa-rt.be
Let op: inschrijven voor de jobmarkt kan nog tot vrijdag 20 april.

Foto: Mosa-RT 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This