Als het over 3D-printing gaat, gebruiken kenners al snel vakjargon én afkortingen. Zoals Stereolithografie of kortweg SLA. Tom Castermans, zaakvoerder van Tenco DDM uit Genk, geeft meer uitleg over de voordelen en mogelijkheden van deze 3D-printtechniek.

SLA of Stereolithografie is een 3D-printmethode op basis van vloeistoffen. “We gebruiken voornamelijk epoxyharsen en acrylaten. Een UV-lichtbron zorgt laag per laag voor uitharding. Achteraf volgt een chemisch bad om de delen te reinigen. De basis is – afhankelijk van de gekozen grondstof – grijs, wit of volledig transparant”, verduidelijkt Tom Castermans, zaakvoerder van Tenco DDM. “SLA-geprinte objecten zijn glad en dus perfect voor high-end prototyping. We kunnen de onderdelen of producten bovendien snel (esthetisch) bewerken. Schuren, polijsten, lakken, kleurpigment toevoegen, … het kan allemaal.”

Waterdicht

Tenco DDM ontwerpt en print sterk uiteenlopende objecten via SLA: van transparante onderdelen voor de verlichtingsindustrie tot prototypes van koplampen voor automotive en van flessen (drank, sauzen, wasmiddelen, …) voor de verpakkingssector. “In tegenstelling tot SLS is er voor SLA wél een ondersteuningsstructuur nodig. Hierdoor is het printwerk ietwat tijdrovend. In ruil krijg je wel een perfect prototype uit een waterdicht materiaal. De maximale afmetingen bedragen 750 x 650 x 550 mm.”

Meer weten?

Foto: Tenco DDM 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This