Hoewel blockchain ondertussen bijna dagelijks in het nieuws verschijnt, gaat het begrip nog steeds gepaard met de nodige verwarring en misverstanden. Eerder kon je op deze website al lezen over wat blockchain nu juist is en welke voordelen deze technologie biedt voor de maakindustrie. Vandaag gaan we een stapje verder en doorprikken we de vijf grootste mythes over blockchain. 

 

 

Mythe 1: er is maar één blockchain 

In de media wordt er vaak gepraat over dé blockchain, alsof er maar één is, of alsof het een computerprogramma is dat iedereen voor hetzelfde doel gebruikt. Begrijpelijk dus dat de gemiddelde burger denkt dat er maar één blockchain – dé blockchain – bestaat. In werkelijkheid bestaan er echter ontelbare blockchains, die elk een ander doel dienen.

 

Mythe 2: blockchain draait om geld

Opnieuw een mythe die gevoed wordt door de media. Hoewel blockchain inderdaad ontstaan is uit financiële overwegingen, en gebruikt werd voor de Bitcoin, is blockchain ondertussen uitgegroeid tot zoveel meer. Het is een technologie die gebruikt kan worden om contracten af te sluiten, data veilig in de cloud te bewaren of zelfs te stemmen. 

 

Mythe 3: blockchain = Bitcoin 

Blockchain en Bitcoin worden vaker wel dan niet in één adem genoemd. Bitcoin is echter enkel een valuta gebaseerd op blockchain. Blockchain is dus meer dan enkel Bitcoin.

 

Mythe 4: blockchain is dé oplossing voor fraude 

Tegenwoordig heeft blockchain de reputatie van een ondoordringbaar, veilig fort te zijn voor data, geld, enzovoort. Het klopt dat het niet eenvoudig is om met blockchain te knoeien. Een oplichter moet hiervoor bijvoorbeeld veranderingen aanbrengen aan records die op verschillende computers zijn opgeslagen, of beroep doen op erg veel computerkracht om een nieuwe, valse block aan de ketting toe te voegen. Toch is ook blockchain niet onfeilbaar. Er zijn reeds gevallen bekend waarbij blockchain gehackt werd, met het verlies van miljoenen dollars of gevoelige data tot gevolg.

 

Mythe 5: blockchains zijn onveranderlijk 

Zoals in het voorgaande punt al aangehaald, kost het erg veel moeite om een blockchain te vervalsen, maar het is mogelijk. Een manier om een blockchain aan te passen is door een zogenaamde 51%-aanval. Hiervoor zou een persoon (of een groep personen) met slechte bedoelingen controle moeten hebben over een grotere miningcapaciteit (mining is het toevoegen van een nieuwe block aan de ketting) dan de rest van de deelnemers aan de blockchain samen. Het is erg moeilijk én duur om met één of enkele personen over zo’n grote miningcapaciteit te beschikken. Maar wat met een overheid met veel mankracht en slechte bedoelingen?  

 

Benieuwd naar meer mythes over blokchain? Lees het volledige artikel op thenextweb.com

Foto: JJ Ying via Unsplash

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This