In de 3D-printsector gebruiken kenners al snel vakjargon én afkortingen. Zoals Digital Light Processing of kortweg DLP. Tom Castermans, zaakvoerder van Tenco DDM uit Genk, geeft meer uitleg over de voordelen en mogelijkheden van deze 3D-printtechniek.

“DLP staat voor Digital Light Processing. Het is een microprecisietechniek; voornamelijk op basis van acrylaten”, legt Tom Castermans uit. “In tegenstelling tot andere printtechnieken gebruiken we geen laser maar een projector. Die ‘projecteert’ laag per laag en dat resulteert in nauwkeurige modellen met veel detaillering. Het grootste voordeel is dat er een twintigtal verschillende materialen beschikbaar zijn: van ABS-achtigen en keramisch- of grafietgevulde acrylaten tot medisch gecertificeerde materialen die je kunt steriliseren. Zelfs UV-stabiele en transparante eindresultaten zijn via DLP perfect mogelijk.”

DLP prototyping én eindproducten

DLP is zowel geschikt voor prototyping als eindproducten in kleine series. “Van bewegingssensoren voor wielrenners en CE-gecertificeerde gehoorimplantaten tot bepaalde onderdelen om de flow van vloeistoffen te meten en kleine ingebouwde productietools. Door de beperkte afmetingen van het printplatform – maximaal 192 x 120 x 230 mm – is DLP enkel geschikt voor kleine prototypes, eindproducten en onderdelen. Grotere objecten combineren we met SLS- en SLA-geprinte modellen. Het voordeel van DLP is dat je het bouwplatform volledig kunt benutten. Bij seriewerk druk je de prijs dus drastisch.”

Meer weten over deze techniek?

Foto: Tenco DMM 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This