Maak kennis met Boston Dynamics, het bedrijf achter de robot Atlas, die behendige robot die enkele weken geleden het nieuws haalde met z’n salto-kunsten. In dit artikel ontdek je welke robots het bedrijf nog meer maakt, en hoe de salto van Atlas nog maar een koud kunstje was in vergelijking met wat hij en de andere robots van Boston Dynamics nog allemaal kunnen betekenen in de wereld van robotica. 

Boston Dynamics begon ooit als een spin-off van het Massaschussetts Institute of Technology, waar het bedrijfje de eerste robots ontwikkelde die liepen en bewogen als dieren. Ondertussen werd de volgende stap in robotica gezet, waarbij de principes van dynamische controle en balans gecombineerd werden met vooruitstrevende mechanische designs, cutting edge electronica en software voor perceptie, navigatie en intelligentie. Hiervoor doet Boston Dynamics beroep op een buitengewoon technisch aangelegd team van ingenieurs en wetenschappers die naadloos de verbinding maken tussen geavanceerd en analytisch denkwerk en gedurfde bouwkunde met een hands-on mentaliteit. Het bedrijf slaat zich dan ook terecht op de borst met het feit dat ze machines bouwen die zowel grenzen verleggen alsook effectief hun nut bewijzen in de echte wereld.

Boston Dynamics bouwt geavanceerde robots die naast bijzonder mobiel ook erg flexibel, behendig en snel zijn. Hiermee willen ze aantonen dat robots (al) veer meer kunnen dan men doorgaans denkt. Voor deze vooruitstrevende robots maakt het bedrijf gebruik van slimme sensoren ter besturing en berekening, om op die manier het meeste te halen uit de diverse complexe mechanismen van machines. Elke robot ontstaat van A tot Z in de fabriek van Boston Dynamics zelf. Verschillende knappe teams zorgen voor alle ontwikkelingsfasen, van het initiële concept over het prototype en build-test-build engineering, tot testen in het veld en zelfs productie op kleine schaal.

Boston Dynamics heeft momenteel negen bijzondere robots in het assortiment. Wij zetten de recentste en opvallendste even op een rijtje:

Handle: het beste van twee werelden 

Met zijn lengte van 2 meter en gewicht van meer dan 100 kilo lijkt Handle misschien niet de meest wendbare robot, maar daar vergis je je in. Doordat deze robot zowel ‘benen’ als wielen heeft, is hij in te zetten op verschillende soorten terreinen. Een vlakke bedrijfsvloer of een woelig terrein, Handle wandelt over al even behendig door. Hierbij kan hij voorwerpen met zich meedragen tot 45 kilo, en deze dankzij zijn compacte voetafdruk makkelijk in smalle en moeilijk bereikbare plekken manoeuvreren.

SpotMini: de beste dingen komen in kleine verpakkingen

De SpotMini heeft iets weg van een huisdier. De kleine robot weegt zo’n 25kg en past met gemak in ieder huis of kantoor. Deze robot is volledig elektrisch en kan zo’n anderhalf uur rondhuppelen met een lading, afhankelijk van welke taak hij uitvoert. De SpotMini is Boston Dynamics’ stilste robot.

SpotMini is a small four-legged robot that comfortably fits in an office or home.  It weighs 25 kg (30 kg if you include the arm). SpotMini is all-electric and can go for about 90 minutes on a charge, depending on what it is doing.  SpotMini is the quietest robot we have built en heeft alle functionaliteiten van zijn grote broer Spot (zie verder). Daarnaast heeft hij ook nog enkele nieuwere snufjes, zoals verbeterde perceptiesensoren met onder andere stereocamera’s, dieptecamera’s en een IMU, die de robot helpen bij navigatie en mobiliteit.

Spot: kan tegen een stootje 

Spot is bijna een meter hoog en daarmee de grotere broer van MiniSpot. Met z’n vier poten is hij ideaal voor zowel indoor- als outdoorgebruik. Door deze poten staat hij ook extra stabiel, waardoor hij dynamischer is dan de gemiddelde robot. Dankzij LIDAR en stereo vision, in combinatie met andere nuttige sensoren merkt Spot wanneer hij oneffen terrein betreedt, en kan hij zich hierop afstemmen om zo zijn balans te bewaren. Net als MiniSpot werkt hij elektrisch, maar omwille van zijn grootte gaat hij op een lading maar half zo lang mee, zo’n 45 minuten.

 

Atlas: ‘s werelds meest dynamische humanoïde robot 

Atlas stal enkele weken geleden al de show op vele nieuwssites en social media door als eerste robot een achterwaartse salto te maken en deze stabieler te landen dan onze gemiddelde medemens. Maar de capaciteiten van deze bijzondere robot reiken veel verder. Atlas is namelijk de nieuwste aanwinst op vlak van humanoïde robots. Dankzij een cutting-edge controlesysteem van Atlas zijn armbewegingen coördineren met de bewegingen van zijn torso en benen, om zo volledige lichaamsmanipulatie te bekomen. Hierdoor kan hij verder reiken dan de meeste robots en heeft hij een uitgebreidere werkruimte. De hardware van Atlas haalt voordeel uit 3D-printing om zo gewicht en plaats uit te sparen, waardoor de robot opvallend compact is met een zeer goede sterkte-tot-gewichtratio en een uitgebreide werkruimte. Atlas kan bovendien ook ingezet worden op woelig terrein en behoudt ook zijn evenwicht wanner hij geduwd of gepord word. Valt hij toch? Dan kan hij ook zelf weer overeind krabbelen.

Check ook zeker de overige robots van Boston Dynamics op hun website!

Foto: Boston Dynamics 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This