Met haar AM Integrated Factory toont Sirris dat additive manufacturing (AM) klaar is voor de productievloer. Op 14 november vond de officiële lancering plaats. De pilootlijn die verschillende technologieën combineert – een investering van 2,5 miljoen euro – is een primeur voor België en ver daarbuiten.

De laatste jaren wordt het steeds duidelijker: terwijl AM-systemen voor polymeren veelal ingeschakeld worden voor de productie van prototypes, schuiven de tegenhangers voor metaal in de richting van effectieve manufacturing en worden ze nu al ingezet worden voor delen van de productie. Hiermee komt de productie van 3D-geprinte metalen onderdelen op een industrieel niveau in zicht, in kwaliteit en hoeveelheid. Om grotere aantallen AM-onderdelen te kunnen maken op een geautomatiseerde, flexibele, gemonitorde en geconnecteerde manier, moet de kennis en technologie die hiervoor nodig is, verder ontwikkeld worden. Zo zal AM kunnen geïntegreerd worden in de productiesystemen van bedrijven, zowel in bestaande als systemen in ontwikkeling.

Voor de hindernissen waarmee de integratie en industrialisatie van AM vandaag nog mee te kampen hebben, kan een ‘AM integrated factory’ een oplossing bieden. Een AM integrated factory is een demonstratie- en onderzoeksinfrastructuur, waarin een pilootopstelling wordt gecreëerd voor de productie van onderdelen op industriële schaal. Dit door additive manufacturing op eenzelfde lijn te brengen met andere productietechnologieën. In plaats van in een lokaal ver weg van de productielijn te worden voorzien, kan AM ingebed worden in de lijn, waardoor Sirris de uitdaging van first-time-right-productie aangaat en deze zo binnen het bereik van meer en ook kleinere bedrijven komt.

Met haar eigen ‘AM integrated factory’ brengt Sirris het idee van de ‘factory of the future’ daadwerkelijk naar de werkvloer. Ze tonen aan dat verschillende recente doorbraaktechnologieën nu ook geïntegreerd kunnen worden op één productielijn, wat de productie sneller en accurater maakt. De pilootopstelling van een productielijn combineert volgende state-of-the-art technologieën: LBM (laser beam melting), vijfassig hogeprecisiefrezen, laserharden, oppervlaktefunctionaliseren met een femtosecondenlaser en operatorondersteuning door een cobot.

Lees meer op sirris.be of op madeinlimburg.be

Pin It on Pinterest

Shares
Share This