Er is al veel inkt gevloeid over kunstmatige intelligentie of artificial intelligence. Sommigen roemen de technologie om de vele mogelijkheden voor onze wereld en onze manier van leven. Denk maar aan robots die al het zware werk uit onze handen kunnen nemen. Maar er zijn evengoed al vele artikels geschreven over de gevaren van AI, en doorheen de jaren passeerde al menige film over de ‘robot-apocalyps’ de revue. En ook bij de (menselijke) bollebozen van onze planeet rolt AI vaak over de tongen, met uitgesproken voor- en tegenstanders. 

 

Mark Zuckerberg: een optimistische kijk op kunstmatige intelligentie

Aan de ene kant van het debat staan IT-genieën zoals Facebookoprichter Mark Zuckerberg. Zuckerberg is duidelijk een uitgesproken voorstander van AI. Hij ontwikkelde zelfs zijn eigen AI-assistent Jarvis, ingesproken door acteur Morgan Freeman, om zijn hele huishouden te regelen (zie video). De ontwikkeling van Jarvis hielp Zuckerberg naar eigen zeggen om beter te begrijpen hoever we staan op het vlak van kunstmatige intelligentie en om de polariserende technologie beter te begrijpen. “We staan al verder met kunstmatige intelligentie dan mensen beseffen, maar tegelijkertijd zijn we er nog lang niet,” aldus Zuckerberg. De grote baas van Facebook ziet zichzelf bovendien als een optimist, die vooral het goede in AI ziet, bijvoorbeeld bij het veiliger maken van het verkeer of het sneller opsporen van ziektes.

“Auto-ongelukken zijn nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken. Wanneer je dit kan verminderen dankzij AI, is dit een enorme vooruitgang.” – Mark Zuckerberg


Mark Zuckerberg stelt zijn AI, Jarvis, voor. 

 

Elon Musk: kunstmatige intelligentie is een fundamenteel risico voor de mensheid 

Lijnrecht tegenover Mark Zuckerberg staat business-magnaat en Tesla-oprichter Elon Musk. Volgens Musk heeft Zuckerberg maar een beperkte kennis van kunstmatige intelligentie en is deze technologie een fundamenteel risico voor het voorbestaan van de menselijke beschaving.

“Mensen zien kunstmatige intelligentie als verre toekomstmuziek, tot ze op een dag moordende robots over straat zien lopen.” – Elon Musk 

Musk pleit daarom voor een goede regulering van AI, op een proactieve wijze, want “als we reactief gaan reageren op kunstmatige intelligentie, dan is het al te laat.”

 

Bill Gates en John Giannandrea: kunstmatige intelligentie is helemaal zo intelligent (nog) niet

Volgens anderen zal het dan weer zo’n vaart niet lopen. Volgens John Giannandrea, hoofd van Google’s AI-departement, zijn de huidige vormen van AI zoals bijvoorbeeld machine learning erg belangrijke omdat ze op termijn diverse industrieën kunnen revolutioneren. Kunstmatige intelligentie staat voor hem voor het bouwen van zeer praktische en toepasbare tools die de wereld vooruit helpen, zoals bijvoorbeeld de Google Search Engine. De grote gedachtesprong die Musk maakt naar de ontwikkeling van een bovenmenselijke intelligentie en de ethische kwesties die daaraan verbonden zijn, is volgens Giannandrea ongerechtvaardigd en zelfs onverantwoord.

“Mensen die kunstmatige intelligentie niet snappen zijn nu ongerust, in plaats van de positieve effecten van deze technologie te zien.” – John Giannandrea

Bill Gates, oprichter van Microsoft, treedt hem bij. Volgens hem is het goed dat machines nu het zware werk van ons overnemen, aangezien ze (nog) niet zo slim zijn, al is hij wel sceptisch over de rol van AI binnen enkele decennia, wanneer machines misschien wel intelligent genoeg zullen zijn op de nodige onrust op te wekken.

 

Stephen Hawking: kunstmatige intelligentie is of de beste of de slechtste uitvinding van de mens ooit 

Fysicus Stephen Hawking is daarentegen weer niet de grootste voorstander van kunstmatige intelligentie, al kan hij er de voordelen wel van inzien. Zo verklaarde hij afgelopen jaar nog dat AI ofwel de beste, ofwel de slechtste uitvinding van de mens ooit kon zijn. De mogelijke voordelen waren volgens hem groot, met bijvoorbeeld de kans om voor altijd komaf te maken met armoede en ziekte. Maar, zo waarschuwde hij ook, AI zou evengoed wel eens de laatste uitvinding van de mens kunnen zijn, wanneer we geen rekening houden met de risico’s van deze technologie, zoals krachtige en autonome wapens. Het lijkt er nu op dat het de slechtste uitvinding ooit was, of toch volgens Hawking. Zo verkondigde hij eerder deze maand dat we het ‘point of no return’ gepasseerd zijn, en dat onze dagen op aarde nu geteld zijn. Volgens de briljante wetenschapper is de vooruitgang in kunstmatige intelligentie zo enorm dat machines op een dag dominanter zullen zijn dan de mens.

“Ik vrees dat kunstmatige intelligentie de mens geheel zal vervangen. Als mensen computervirussen kunnen maken, dan zal iemand ook een AI maken die zichzelf kan verbeteren en dupliceren. Dit zal een nieuwe levensvorm zijn die het beter doet dan de mens.” – Stephen Hawking 

Hawking ging zelfs zo ver om te zeggen dat ruimtevaartprogramma’s topprioriteit moeten krijgen, zodat de mens op termijn naar andere bewoonbare planeten kan verhuizen om ons voorbestaan te garanderen.

 

Is kunstmatige intelligentie nu gevaarlijk of niet? 

Allemaal goed en wel, maar hoe zit het nu? De slimsten ter aarde lijken allemaal wel een mening te hebben over kunstmatige intelligentie, maar wie heeft nu gelijk? Wel, de situatie is niet zo zwart-wit. Kunstmatige intelligentie’s grootste zwakte zal namelijk zijn gebruiker zijn, de mens. AI is uiteindelijk maar een tool, gemaakt door mens, en dus ook zo goed of zo slecht als hij gemaakt is door die mens. Hoe meer gaten er zitten in de logica van een AI – gaten die het systeem zelf zal gaan moeten opvullen – hoe gevaarlijker dat wordt. En aangezien het enorm moeilijk zou zijn om een algoritme te creëren dat rekening houdt met elke vorm van elk scenario dat zich kan voordoen in het menselijk brein, houdt AI nog de nodige gevaren in. Stel je volgend scenario eens voor: een vooruitstrevend wetenschapper programmeert een kunstmatige intelligentie die het voortbestaan van onze planeet moet garanderen. Wanneer die AI intelligent is – en dat zou het moeten zijn – zou het onvermijdelijk tot dezelfde conclusie komen die wij als mens al langer getrokken hebben: de overbevolking is slecht voor onze aarde. Wij als mens weten dat het ethisch niet verantwoord is om in de overbevolking te gaan ‘snoeien’. Een AI heeft deze ethische overwegingen niet. Ja, de AI handelt uit belang voor onze planeet, maar ziet er tegelijkertijd geen graten in om duizenden (of miljoenen) levens op te offeren om het doel – het welzijn van de planeet – te bereiken. Kunstmatige intelligentie staat dus duidelijk nog niet op een punt waar we het mogen toestaan om in onze plaats te denken. Wil je nog een voorbeeld? Denk dan maar eens aan de film Avengers: Age of Ultron (zie video). De AI Ultron werd gecreëerd met het oog op wereldvrede, maar dankzij z’n verdraaide, onethische logica kwam het tot de conclusie dat om deze wereldvrede te bereiken, hij eerst de hele menselijke beschaving moest uitroeien. Ja, dit is een film, en ja, dit lijkt vergezocht, maar de boodschap is duidelijk: wanneer kunstmatige intelligentie slimmer wordt dan de mens die het creëerde, dan is het tijd om ons ongerust te gaan maken. Daarvoor is er geen reden tot paniek of massahysterie, maar voorzichtigheid bij de ontwikkeling van AI is zeker geboden.


De gevaren van AI zoals voorgesteld in films, zijn niet geheel vergezocht, maar ook (nog) geen reden tot paniek. 

 

Bronnen: theguardian.com, money.cnn.com, cnbc.com, cnbc.com, express.co.uk & hackernoon.com

Foto: Shutterstock

Pin It on Pinterest

Shares
Share This