Het Internet of Things (IoT) verandert de wereld in sneltempo. Door alles met elkaar te verbinden wordt onze wereld kleiner. De impact van IoT is zichtbaar binnen alle sectoren. Zo zien we al veranderingen door IoT in bijvoorbeeld de zorgsector, de landbouw en de verkoop. Maar, belangrijker voor de maakindustrie, IoT heeft ook een onmiskenbare invloed op de manier waarop we een auto kopen en ermee rijden. En ook de productie van wagens is in volle transformatie, met dank aan de intrede van industrie 4.0. Binnen de fabriek draait alles nu om samenwerking tussen machines, items, personen, procedures, processen en ondernemingen. 

Verandering voor consument en producent

IoT zorgt voor een transformatie en verandering van de autosector, en dit in grote mate en aan sneltempo. IoT-voorlopers stellen een voorbeeld waarvan andere producenten kunnen leren, en de zogenaamde ‘connected cars’ worden in steeds grotere mate vertegenwoordigd op onze wegen. Zowel het productieproces als het eindproduct worden dus slimmer. Deze connected cars en IoT zorgen voor talloze kansen voor zowel de consument als de producen. Voor de consument staat de connected car voor integratie met entertainment, met het verkeer en verkeersinformatie en uitgebreide features zoals diagnose vanop afstand en bijstand bij onderhoud, veiligheid en ongelukken. Voor de producent zorgen connected cars en telematica voor waardevolle inzichten in hoe hun voertuigen functioneren en gebruikt worden, kunnen diagnoses vanop afstand uitgevoerd worden en kunnen er veiligheidsdiensten aangeboden worden die gelden voor de volledige levensduur van het voertuig, waardoor er een beter contact met de klant ontstaat.

Shift van materiaal naar software 

Dankzij IoT gaat de ontwikkeling van zelfrijdende wagens met reuzensprongen vooruit. Zo’n zelfrijdende wagen zal in de toekomst idealiter uit 10% materiaal bestaan, en voor 90% uit software en programmatie. Alles zal met alles verbonden zijn, wagen met wagen, wagen met cloud en wagen met chauffeur. Auto’s zullen verbonden zijn zonder betrokkenheid van de chauffeur, dankzij software die op dit moment nog verder geperfectioneerd dient te worden. Dit soort wagen zou een verademing zijn voor mensen die niet graag zelf achter het stuur zitten. De nieuwe generatie wagen zal dus niet alleen draaien om extra comfort en ergonomie voor de chauffeur, maar zal ook een nieuw doelpubliek aanspreken. Connected cars zullen bovendien een soort infotainment hub worden, en dus zoveel meer dan enkel een wagen. Wagens zullen in de toekomst voorzien worden van telematische voorzieningen die van autorijden een plezier maken, ook voor brokkenpiloten en angsthazen. Het spreekt voor zich dat deze zich van materiaal naar software in het eindproduct ook gepaard zal gaan met een shift in het productieproces.

Een nieuw type wagen

Connected cars zijn een booming business, dit dankzij IoT. Autoproducenten maken hun wagens connected op twee manieren: door embedding en door tethering. Embedded cars maken gebruik van een ingebouwde antenne en chip, terwijl tethered cars een beroep doen op hardware om chauffeurs in verbinden te stellen met hun wagens door middel van smartphones. Bovendien wordt app-integratie alsmaar gebruikelijker in de wagens van vandaag. Google Maps en andere dergelijke apps vullen de GPS van de wagen aan. Andere apps geven de chauffeur informatie over waar hij het goedkoopst kan gaan tanken in de beurt. Nog andere apps, zoals bijvoorbeeld Spotify, maken de gebruikelijke satellietradio overbodig. In de niet al te verre toekomst zullen zelfrijdende wagens de norm worden. Maar meer dan dat, wagens zullen zich ook op andere vlakken moeten aanpassen, rekening houdend met het milieu en de stijgende brandstofprijzen. En deze nieuwe wagens moeten bovendien kostenefficiënt geproduceerd kunnen worden. Het mag duidelijk zijn dat de autoindustrie voor een heuse uitdaging staat, maar dat IoT hen hierbij een helpende hand kan bieden, dankzij z’n vermogen om voordelen te bieden voor zowel consument, producent, handelaar en het hele ecosysteem.

Bron: electronicsofthings.com. Foto: Samuele Errico Piccarini via Unsplash

 

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This