De maakindustrie ondergaat tegenwoordig een heuse transformatie. Traditionele maakbedrijven ondervinden moeite om bij te blijven met al die veranderingen. Maar het Internet of Things (IoT) kan hierbij helpen. Hoe? In dit artikel lijsten we 8 redenen op waarom je IoT ook in jouw maakbedrijf moet implementeren.

 

Reden 1: betere kwaliteitscontrole

IoT houdt toeleveranciers in de gaten, waardoor kwaliteitscontrole eenvoudiger wordt en het hele maakproces vlotter verloopt. Via IoT data verzamelen over de onderdelen die toeleveranciers aanleveren, zorgt voor een snellere dataverwerking en betere kwaliteitscontrole.

 

Reden 2: meer productiviteit

Dankzij IoT bouwen vele maakbedrijven de dag van vandaag zelfcorrigerende systemen. Ontbrekende delen van het systeem worden vervangen en aangevuld, wat resulteert in betere productiviteit. Sinds de maakindustrie steeds op zoek is naar manieren op deze productiviteit te boosten, kan het belang van IoT niet overschat worden. Naast een betere productiviteit zorgen zelfcorrigerende systemen bovendien ook voor meer gemak, aangezien er minder nood is aan menselijke arbeid om delen te vervangen.

 

Reden 3: toevoerlijnen onderhouden

Van IoT wordt verwacht dat het maakbedrijven helpt om beroep te doen op lean manufacturing, en tezelfdertijd helpt bij het onderhoud van de toevoerlijnen. Lean manufacturing vereist vaak zogenaamd smart management van de toevoerlijnen, om er zo voor te zorgen dat er nooit componenten te kort zijn, maar er ook nooit sprake is van overstock. IoT kan hierbij vele problemen oplossen. Het kan ervoor zorgen dat toeleveranciers uit verschillende regio’s in de loep gehouden worden en dat toevoerlijnen vlotjes beheerd kunnen worden, zodat er nooit een tekort ontstaat. Het zal er ook bijdragen aan minder waste en het gebruik van resources optimaliseren.

 

Reden 4: een ononderbroken productieproces

Het maakproces is vaak opgedeeld in vele subprocessen, van het ontginnen van ruwe materialen tot productie, transport en het bereiken van de (eind)consument. Het Internet of Things kan hier echter verandering in brengen en het hele productieproces vlotter en effectiever doen verlopen. Ruwe materialen zullen dankzij IoT reeds gemerkt zijn voor productie, bedoeld om bij een bepaalde koper terecht te komen, om maar een voorbeeld te geven.

 

Reden 5: verminderde kosten

Wanneer IoT efficiënter wordt, hangt daar ook een lager kostenplaatje aan vast. Dit is een van de voornaamste redenen voor maakbedrijven om enthousiast te worden over de rol die IoT zal gaan spelen in de maakindustrie. Het zal namelijk veel simpeler worden in informatie over producten en processen te traceren, en meer automatie zorgt voor meer efficiëntie, wat op zijn beurt zorgt voor verminderde kosten. Lagere kosten zullen dan weer zorgen voor een boost in de winst. Dus, als jouw bedrijf nog niet bezig is met IoT, dan is het nu het uitgelezen moment om ermee te starten!

 

Reden 6: lancering van nieuwe producten

IoT zal het bestuderen van noden en het lanceren van nieuwe producten eenvoudiger maken. Er is minder gedoe en inefficiëntie dan bij de traditionele systemen, wat voor een grote vooruitgang zal zorgen in de maakindustrie.

 

Reden 7: integratie van offline en online processen

Traditioneel worden data en maakprocessen nog vaak als aparte, losstaande entiteiten gezien. Dit zal gaan veranderen in een maakindustrie waar IoT een rol speelt. Producten zullen informatie met hen meedragen, en IoT zal het makkelijker maken om aan deze producten een proces- en logistiek pad toe te voegen. Hierdoor is het cruciaal om IoT in jouw maakbedrijf te integreren.

 

Reden 8: verbonden met de consument

Producten worden uiteindelijk gemaakt om door de consument gekocht te worden, en bij deze consument te passen. IoT maakt het makkelijker om verbonden te blijven met die consument en om producten te vervaardigen die aan diens eisen voldoen. Dit zorgt voor voordelen in beide richtingen. De consument krijgt de beste producten en het maakbedrijf is in staat om producten te maken per exacte specificaties.

Het mag duidelijk zijn dat maakbedrijven op de lange termijn vele voordelen mogen verwachten van het Internet of Things. Nu dat maakprocessen transformeren, is het belangrijk dat maakbedrijven inspelen op die aankomende (r)evolutie. Het is dan ook geen slecht idee om te investeren in het juiste IoT-systeem, dat jouw bedrijf zal gaan helpen bij al deze transformaties in de maakindustrie.

 

Bron: iotcentral.io. Foto: Johannes Plenio via Unsplash

Pin It on Pinterest

Shares
Share This