“Veel bedrijven denken dat 3D-printen de oplossing is voor alles”

 

3D-printen in de maakindustrie: een interview met Tom Castermans, CEO van Tenco DDM.

Welke toepassingen in 3D-printen bieden jullie aan voor de maakindustrie?
Tom Castermans:
 We kunnen maakbedrijven begeleiden in de zoektocht naar oplossingen voor een breed gamma aan specifieke toepassingen. We staan hen bij in het ontwerp van een nieuw product, maar ook in het herbekijken van bestaande producten om deze slimmer te produceren. We maken ook seriematig tooling-onderdelen die effectief op productielijnen ingezet kunnen worden. Daarnaast bieden we medisch gecertificeerde materialen aan, die volledig gelakt en geassembleerd kunnen worden. Ook de begeleiding naar kleine spuitgietseries behoort tot de mogelijkheden. We werken voornamelijk voor Design & Engineering bureaus, automotive en de medische sector, maar ook voor algemene prototyping en kunstobjecten kan men bij ons terecht.

Als maakbedrijf wil ik voor de eerste keer gebruik maken van 3D-printen. Welke tips heeft u voor mij?
Ga goed na wat je als eindresultaat wil bekomen en geef duidelijk weer waaraan de geprinte onderdelen moeten voldoen. Er zijn heel veel, al dan niet voor de hand liggende, oplossingen mogelijk dus laat je je best adviseren door professionals. Hoe duidelijker de verwachtingen omschreven worden, hoe beter er een op maat gemaakte oplossing aangeboden kan worden. Dit kan zowel gaan over materialen, afwerkingen als over kostprijzen en oplages.

Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Zijn er ook valkuilen?
Er heerst bij heel veel personen en bedrijven de opvatting dat 3D-printen de oplossing voor alles is of dat alles mogelijk is via 3D-printing. Bovendien verwacht men dat het allemaal ontzettend snel kan, zelfs binnen 24 uren. Net zoals bij andere productiemethodes, is er echter altijd een afweging tussen prijs, tijd en kwaliteit.

Waarom is innovatie belangrijk voor Tenco DDM?
Innovatie moet bij ieder facet van 3D-printen steeds meegenomen worden. Dit kan zowel op gebied van machines, materialen en processen alsook bij het gebruik van producten, het ontwerp van objecten en het afwerken van eindproducten. Vaak moeten 3D-geprinte producten voldoen aan dezelfde eisen als onderdelen die op grote oplages geproduceerd worden. Hierdoor moeten we vaak zelf innovatieve oplossingen en combinaties bedenken om aan de eisen van de klant te kunnen voldoen.

3D-printer

“3D-printing zal meer en meer een positie verwerven in de maakindustrie”

 

Tenco DDM bestaat bijna 10 jaar. Over welke verwezenlijking zijn jullie het meest trots?
Ieder project heeft een uniek karakter, dus iedere realisatie is opnieuw een uitdaging. Projecten die daadwerkelijk iedere dag gebruikt worden en waarbij Tenco DDM een grote toegevoegde waarde heeft zijn natuurlijk blikvangers. Zo hebben we al enkele projecten succesvol afgerond waarbij bestaande tooling helemaal opnieuw bekeken werd en zowel op gebied van ergonomie als mechanische eigenschappen verbeterd werd.

Wat zijn jullie plannen voor de volgende 10 jaren?
In de komende jaren zullen we de ondersteuning voor de technische industrie uitbouwen en nog meer innovatieve technieken in huis implementeren. Een markt waarmee we al contact hebben, maar die we zeker willen uitbouwen is de medische markt. Hiervoor zullen we intern onze structuren moeten herbekijken en de nodige certificaten moeten behalen, maar het zal onze marktpositie nog versterken. 

Tot slot, hoe zien jullie de toekomst van 3D-printen binnen de maakindustrie?
3D-printing zal meer en meer een positie verwerven in de maakindustrie, maar we zullen er op moeten letten dat het juist ingezet wordt.  Door middel van technische evolutie (snellere print processen, betere materialen, enz.) zal de techniek meer en meer geschikt worden voor grotere oplages, maar het zal naar mijn mening, in de nabije toekomst geen techniek worden voor massa productie. De uitdaging ligt er vooral in om mensen en bedrijven de effectieve voordelen ervan te doen ontdekken en de ‘mindset’ ook om te buigen, mensen te doen begrijpen dat in vele gevallen industrieel 3D-printen een technisch complex proces is en dat ook zijn prijs heeft.

Wat doet Tenco DDM?
Het is een prototyping- en productiebedrijf gelegen in Genk waarbij de core business rond 3D-printen draait. Deze additive manufacturing techniek combineren ze met aanvullende services zoals: engineering, CNC-machining, thermovormen, vacuüm casten, lost-wax metal casting, high-end (lak)afwerking, assemblages, coatings, enz.

Meer weten?

Foto: Tenco DDM 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This