3D-printing zorgt voor een nieuwe revelatie: uniek kunstmatig weefsel dat maar liefst 3 keer sterker is dan de menselijke spier. De meerwaarde voor industrieën wereldwijd? Het weefsel kan in de toekomst gebruikt worden om nieuwe robots te ontwikkelen die niet alleen onafhankelijk van de mens kunnen bewegen en zwaar werk kunnen leveren, maar ook kunnen omgaan met delicate objecten en levende organismen. 

De huidige vooruitgang in computerwetenschappen en engineering zorgt reeds voor robots die slimmer en nuttiger zijn dan ooit tevoren. Bovendien zetten wetenschappers en start-ups volop in op betere robots. Robots die de menselijke taal alsmaar beter verstaan bijvoorbeeld, maar ook robots die sneller en sneller worden in de montagestraat.  Voortaan kan er een nieuwe vooruitgang aan dat lijstje worden toegevoegd: sterkere robots. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Colombia is er voor het eerst in geslaagd om kunstmatig weefsel te ontwikkelen dat bij robots kan functioneren zoals de menselijke spier.

Het 3D-geprinte materiaal kan maar liefst 1000 keer z’n eigen gewicht heffen en is de eerste en enige zogenaamde zachte aandrijven die hoge niveaus van belasting kan torsen zonder de hulp van externe compressoren of hoogspanningstoepassingen. Het is daarmee een echte game changer voor de robotisering. Door een kunstmatige spier te creëren die het normale biologische proces imiteert, hebben de onderzoekers naar eigen zeggen een van de laatste barrières overwonnen op weg naar het maken van levensechte robots.  

Binnen het domein van de zogenaamde zachte robotica ligt de focus op het ontwikkelen van flexibele materialen die in staat zijn uit te rekken, samen te trekken of te buigen als reactie op simpele controle-input. Het ontwikkelen van zachte of vervormbare structuren voor robots, stelt de robots in staat om zelfs delicate objecten te grijpen en ermee om te gaan, en zelfs om te interageren met levende organismen. Dit betekent ook een stap voorwaarts voor robotica in een industriële omgeving, aangezien robots omwille van veiligheidsredenen vaak nog afgezonderd van de mens aan het werk zijn. Het mag duidelijk zijn dat de ontwikkeling van zachte maar sterke robots in de nabije toekomst veel kan bijdragen aan een echte doorbraak van cobots, coöperatieve robots die nu al zij aan zij met de mens kunnen werken, maar nu vaak nog beperkt zijn tot kleinere taken.

Bron: cbinsights.com. Foto: Limor Zellermayer via Unsplash

 

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This