Het Alkense BleuBlue bouwt waterzuiveringsinstallaties voor carwashes, aan een tempo van twee nieuwe installaties per maand. Dat tempo is mogelijk dankzij een doorgedreven standaardisering die doorgevoerd werd door partner CSW Automation, ook uit Alken. Omwille van de hoge eisen inzake betrouwbaarheid en flexibiliteit worden de installaties uitgerust met controllers en elektrische componenten.

BleuBlue is het bedrijf van ondernemer Stijn Schouterden. Hij is een groot voorstander van het bij start-ups populaire concept waarin microbedrijven hun expertises samenbrengen om oplossingen voor klanten te realiseren. Zo ontmoette hij, Cédric Wéry (foto links) en Sven Coeckelbergs (foto rechts) van CSW automation bvba en deed hij beroep op hun ervaring in industriële automatisering en robotica. CSW automation biedt het volledige traject in automatiseringsoplossingen aan: van de studie en het ontwerp van projecten tot de realisatie en het onderhoud. CSW automation legt zich voornamelijk toe op machinesturingen, machine revisies, machineveiligheid, SCADA en robotica.

Modulaire aanpak

“De eerste installaties heb ik zelf gebouwd”, zegt Stijn Schouterden van BleuBlue. “En ook al zijn geen twee installaties dezelfde, toch werd al snel duidelijk dat ik, op advies van CSW Automation, de sturing moest standaardiseren om efficiënt te kunnen werken.”

“We hebben de programmatie van de sturing op een objectgeoriënteerde manier opgevat”, zegt Sven Coeckelbergs. “Er zijn een aantal componenten in de waterzuivering die steeds terugkeren. Daarvoor hebben we objecten geschreven die via paramaters geactiveerd en ingesteld kunnen worden. Soms worden de pompen redundant uitgevoerd. Soms ook niet. In onze sturing wordt dat aangeduid met een paramater die er in het geval van een redundante uitvoering voor zorgt dat beide pompen afwisselend gebruikt worden. Op die manier kan een nieuwe installatie snel gebouwd worden, en hoeven er nadien in de programmatie ook geen aanpassingen meer te gebeuren indien een klant later beslist om zijn systeem uit te breiden.”

Verspilling van water tegengaan

Die modulaire aanpak geldt overigens ook voor de sturingskast. Cédric Wéry: “We hebben voorgedefinieerde schema’s voor de verschillende objecten ontwikkeld. Daarmee kunnen we, zodra een bestelling binnenkomt met een lijst van de opties die de klant gekozen heeft, bijna automatisch het ontwerp van de kast genereren. De volledige doorlooptijd voor de bouw van de kast en de configuratie van de sturing bedraagt daardoor niet meer dan twee weken.”

“We hebben carwashes die 60.000 liter water per uur verbruiken”, zegt Stijn Schouterden. “Dan begrijp je dat de betrouwbaarheid van de waterzuiveringsinstallatie zeer belangrijk is. Als men het water door een storing niet meer kan hergebruiken en een beroep moet doen op vers leidingwater, lopen de kosten zeer snel op.” Mede dankzij de beveiliging, maar ook door de PLC (programmeerbare logische sturing) en de webgebaseerde user interface.

Gebruiksvriendelijke interface

“Het panel is web based, wat betekent dat alle schermen door de PLC gegenereerd worden”, zegt Sven Coeckelbergs. “Dat maakt de programmatie eenvoudig en indien gewenst, kunnen de schermen ook vanop afstand opgeroepen worden.” In de praktijk wordt dat niet zo vaak toegepast omdat niet alle carwashes over een internetaansluiting beschikken en omdat het bijkomende kosten met zich mee zou brengen. Bovendien is er weinig behoefte aan, onder meer door de specifieke benadering van CSW Automation. “We besteden veel aandacht aan de gebruiksvriendelijkheid omdat operatoren vaak mensen zijn die niet vertrouwd zijn met automatisering. We maken duidelijke, overzichtelijke schermen zodat mensen via de telefoon geholpen kunnen worden als er al eens een probleem is.”

Samenbrengen van specialisaties

De sturing van de waterzuiveringsinstallaties wordt voortdurend uitgebreid, met het doel om tot een compleet water management systeem te komen. Uitbaters van carwashes kunnen dan precies analyseren hoeveel water er verbruikt is, hoeveel hergebruikt wordt, enz. Intussen doet CSW Automation ook een hele reeks andere projecten, waaronder revisies van machines. De gestandaardiseerde benadering stelt hen in staat om hierbij strakke doorlooptijden aan te bieden, wat bij revampings vaak een cruciaal criterium is.

Meer weten? Contacteer CSW Automation

Foto: CSW Automation 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This