Artificial intelligence is momenteel volop in opmars en zou wel eens voor een ware technologische revolutie kunnen zorgen. Het (levende?) bewijs daarvan? AutoML, een AI ontwikkeld door Google. AutoML is de voorbode van een veelbelovende toekomst, waarin machines niet enkel zullen leren, maar ook zichzelf zullen updaten en verbeteren, en in staat zullen zijn om aangepaste programma’s te creëren om onvoorziene problemen op te lossen. 

De leerling wordt de meester
Google’s AutoML toonde onlangs aan tot wat het zoal in staat is, door een reeks van machine-learning codes te produceren met een hogere efficiëntiescore dan de codes ontwikkeld door de onderzoekers die AutoML ontwikkelden. Nu moeten we niet meteen gaan denken aan scenario’s à la Terminator of Age of Ultron, want deze ontwikkeling is goed nieuws. AutoML werd namelijk ontwikkeld om het gebrek aan goede AI-programmeurs op te vangen. Met de opmars van AI is er namelijk een tekort aan vernuftige ingenieurs om aan de grote vraag te voldoen. Daarom ontwikkelde een wetenschappelijk team bij Google machine learning-software die in staat is om zelflerende code te schrijven. De systemen binnen de softwaren voeren duizenden simulaties uit om te beslissen welke stukken van de code verbeterd kunnen worden, voeren die aanpassingen ook effectief uit, en herhalen dit proces opnieuw en opnieuw, tot het einddoel bereikt is.

Technologie versnellen 
Door deze ontwikkeling kunnen deze machines op enkele uren hetzelfde bereiken dan de beste menselijke programmeurs zouden kunnen op weken of zelfs maanden tijd. Nog sterker, AutoML is niet alleen sneller dan de mens, maar ook beter. We zijn hiermee nog lang niet aanbeland bij zelfbewuste machines (het uiteindelijke streefdoel voor AI-ontwikkelaars), maar hebben wel weer een grote sprong voorwaarts gemaakt. AI bewijst hiermee nogmaals zijn potentieel om de ontwikkeling van technologie drastisch te versnellen. Zeer opmerkelijk is ook dat Google AutoML pas zo’n 5 maanden terug introduceerde, en dat het systeem nu al zo’n vooruitgang heeft gemaakt. Als we zien wat AutoML op enkele maanden tijd gerealiseerd heeft, kunnen we alleen maar dromen over waar het systeem binnen pakweg een jaar zal staan. Bovendien staat Google erom gekend om zijn research te delen met andere onderzoekers, zowel binnen als buiten het bedrijf. De ontwikkeling van AutoML is dus ook goed nieuws voor andere bedrijven en wetenschappers die met artificial intelligence bezig zijn. Het mag duidelijk zijn dat er ons dankzij AI nog een veelbelovende toekomst te wachten staat!
Lees het originele artikel op thenextweb.com. Foto: ray rui via Unsplash

Pin It on Pinterest

Shares
Share This