Professor Nick Bostrom heeft geen glazen bol nodig om de toekomst te voorspellen, hij heeft hier een eigen afdeling voor. Hij is namelijk de oprichter en directeur van het Future of Humanity Institute (FHI) aan Oxford University. Het instituut werkt samen met onderzoekers en techbedrijven zoals Google’s Deep Mind en Facebook rond artificial intelligence (AI). 

Volgens Bostrom betreden we een nieuw tijdperk: dat van AI. Hij voorspelt dat machine learning een belangrijke verandering teweeg zal brengen in hoe de mens (be)staat in de wereld, gelijkaardig aan de opkomst van agricultuur of de industriële revolutie. Maar betekent dit dan dat de technologische singulariteit (simpel gesteld: de robot neemt de wereld over) nadert? Het antwoord van Bostrom:

“Op dit moment wordt AI nog gecontroleerd door zijn ontwerpers. Menselijke ontwerpers creëren de data die AI gebruikt om bepaalde taken uit te voeren, dus er is geen sprake van groot gevaar. Maar AI is niet zomaar de zoveelste nieuws technologie, of een nieuw cool gadget. AI is complexer dan dat. Reeds nu kan het moeilijk zijn om te achterhalen waarom AI doet wat het doet. Deep learning zorgt ervoor dat we niet altijd begrijpen waarom AI ervoor kiest om het ene ding te doen, en niet het andere, en deze evolutie verloopt sneller dan de meesten onder ons hadden kunnen denken. ”

Maar Bostrom stelt ons gerust en zegt dat het potentieel groter is dan de risico’s.

 

Lees het volledige artikel op thenextweb.com. Foto: Shutterstock 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This