Hoewel de term ‘digital twins’ al een aantal jaren in omloop is, heeft het door de opkomst van het internet of things een flinke impuls gekregen. Het is een mix van simulatie-, 3D- en sensortechnologie waarbij een fysiek object een digitale representatie van zichzelf krijgt. Er wordt zelfs al gefilosofeerd over de digitale levensgezel voor mensen. In het kort vier trends.

Digitale tweelingen zijn feitelijk de volgende stap in simulatie. Normaal moet er eerst via software een digitaal model van een object worden ontworpen, voordat er verder is te rekenen of vergelijkingen te trekken. Nu is met behulp van 3D-modelleren een accurate digitale evenknie van een object te ontwerpen. Daarbij gebruiken de digital twins data van sensoren die zijn aangebracht op het fysieke object. De digitale kopie is daarmee een realtime-evenbeeld van haar fysieke dubbelganger, inclusief aspecten als vorm, positie, gebaren en beweging. Daarmee is het mogelijk om direct te zien wat de conditie is van een object en wat de gevolgen zijn van de veranderingen in een ontwerp.

Begrip rukt op

Een term als ‘digital twin’ kan al een tijdje bestaan, maar ineens valt op dat iedereen er de mond vol van heeft. Het begrip is populairder geworden dan het synoniem ‘device shadow’, wat ook nog weleens wordt gebezigd.

Op de grote industriebeurs Hannover Messe, die afgelopen maand plaatsgreep, viel het begrip ‘digital twin’ veelvuldig. Met name Siemens presenteerde zich op de beurs als een van de koplopers op dit gebied. Het Duitse electronicaconcern heeft veel ervaring met industriële software – simulatie, cad/cam, plm-systemen – én sensortechnologie. Bovendien heeft het de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in Mindsphere, de cloudgebaseerde, industriële besturingssysteem voor het internet of things (IoT; internet der dingen) en het Duitse economisch model dat is gebaseerd op IoT: Industrie 4.0.

Digitale fabriek

Met het gebruik van digitale tweelingen wil Siemens de virtuele en de daadwerkelijke productiewerelden bijeenbrengen. Daarbij gaat het niet alleen om een enkel product of productiemethodes maar ook om complete fabrieken. De verwachting is dat zaken als monitoring, het stellen van diagnoses en het doen van voorspellingen nauwkeurig en hierdoor sneller zijn uit te voeren. Dit moet dan weer leiden tot beter en goedkoper onderhoud en makkelijk aan te passen productlijnen. Daarnaast wil Siemens door een parallelle wereld te bouwen klanten snel inzicht bieden in de toegevoegde waarde van een nieuw product. Volgens het concern vormt een digital twin dan ook het hart van de digitale fabriek, aangevuld met robotisering, innovatieve productiesystemen en 3D-printing.

Lees het volledige artikel op computable.nl. Foto: Shutterstock 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This