3D-printen in de bouw is overal ter wereld sterk in opmars. Mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot zelfs volledige appartementen worden al uitgevoerd. Met het project C3PO (Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen) wil de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek ook in Vlaanderen introduceren.

De komende jaren wordt 1,67 miljoen € geïnvesteerd om de nodige printinfrastructuur te plaatsen op Kamp C in Westerlo. Hiermee zal de bouwsector volop kunnen experimenteren, prototypes uittesten en 0-series maken.

De bouwnijverheid wordt vaak beschouwd als conservatief, het werk in de bouw wordt vuil en onaantrekkelijk genoemd, het vergt fysiek veel van de werknemers en bouwwerven schieten met de traditionele bouwmethodes traag op. Dat imago klopt helemaal niet, want de bouwsector is volop in verandering en evolueert naar een hightech-omgeving. Onder meer 3D-printen brengt een hypermoderne productietechniek in het bouwproces. 3D-printen in de bouw wordt reeds op vele plaatsen wereldwijd toegepast, maar is in Vlaanderen nog onbestaande. Het project C3PO wil hier verandering in brengen en deze techniek versneld invoeren in de Vlaamse bouwsector.

Lees meer op bouwkroniek.be. Foto: ZMorph Multitool 3D Printer via Unsplash

Pin It on Pinterest

Shares
Share This