Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology hebben een manier ontwikkeld om 3D-geprinte objecten te laten transformeren in zelfdragende tensegrity structuren. Dit gebeurt door middel van opwarming.

De nieuwe objecten gebruiken tensegrity-structren: zelfdragende systemen opgebouwd uit een netwerk van kabels en kunststof staafjes, ook wel stutten genoemd. Dit is in eerste instantie een opgevouwen geheel maar ontvouwd zich als het verwarmd wordt (bijvoorbeeld door middel van heet water). De staafjes zijn gemaakt van vormgeheugenpolymeren.

“Tensegrity structuren zijn extreem licht in gewicht maar tegelijkertijd ook erg sterk”, aldus professor Glaucio Paulino, die tekst en uitleg geeft op de website van het instituut. “Dat is de reden dat er veel interesse voor het gebruik van deze structuren is voor de verkenning van de ruimte. Je kunt grote objecten ingepakt meenemen waardoor het weinig plek inneemt. Dat scheelt ook weer in de kosten.”

Lees het volledige artikel op maakindustrie.nl. Foto: Rob Wingate via Unsplash

Pin It on Pinterest

Shares
Share This