Laserlassen en 3D-printen levert nu al Ariane 6 raket nozzles met 90% minder componenten. Ze zijn ook 40% goedkoper en 30% sneller gebouwd.

De eerste Ariane 6 nozzle (SWAN) voor de Vulcain 2.1 raketmotor is bij Airbus Safran Launchers in Frankrijk gearriveerd. De nozzle die GKN Aerospace bouwde, meet 2,5 m in diameter.

Bij de bouw van de structurele onderdelen werd volop gebruik gemaakt van laserlassen en Laser Metal Deposition (LMD) -een additieve 3D-printtechnologie. Dat resulteerde in 90% minder onderdelen. Van de zowat duizend componenten zijn er nu nog een honderdtal.

Een demonstrator nozzle werd al met succes op ware grootte getest in ESA’s Ariane Research and Technology Accompaniment (ARTA) Programma. In Frankrijk zal de nieuwe nozzle nu op een Vulcain 2.1 motor gebouwd worden voor een test in Duitsland.

Lees het volledige artikel op engineeringnet.be. Foto: NASA via Unsplash

Pin It on Pinterest

Shares
Share This