Wandelen en fietsen op een betonnen brug van acht meter die gebouwd is met een 3D-printer. Dat kan binnenkort in een dorp in de buurt van Eindhoven. Op de TU/E rolt sinds vanochtend ‘s werelds eerste 3D-geprinte fietsbrug uit de printer. 

De brug, die komt te liggen in het Brabantse Gemert, wordt er een in de categorie ‘rechttoe, rechtaan’. Maar de techniek die bij het maken van de brug gebruikt wordt, is dat zeker niet, benadrukt promovendus Rob Wolfs. Samen met een groepje van zo’n tien studenten werkt hij al een aantal jaren aan het perfectioneren van de techniek die komt kijken bij het printen in beton.

Dit is een mijlpaal, omdat de techniek nu voor het eerst in de praktijk toegepast gaat worden. Heel spannend en ook heel leerzaam omdat we het proces aan de hand van de opgedane ervaring verder kunnen optimaliseren.”

3D-printen de standaard

De techniek rond 3D-printen gaat snel vooruit. Volgens BAM Infra, dat de klus met een heleboel andere partijen klaart, wordt het printen van bruggen binnen afzienbare tijd de standaard. ,,Je hoeft geen bekisting meer te timmeren, geen beton meer te storten. Je slaat een heleboel arbeidsintensieve stappen over”, stelt BAM-directeur Marinus Schimmel.

Ook gedeputeerde Christophe van der Maat is enthousiast. ,,Dit is de eerste brug, maar het zal zeker niet de laatste zijn. We hebben als provincie niet vooraf gezegd: doe ons een 3D-geprinte brug. Maar we hebben bedrijven bij de aanbesteding wel uitgedaagd: doe iets innovatiefs.”

Schaalmodel

Naast de daadwerkelijke brug, die bestaat uit 800 laagjes betonmortel, is bij de TU/e ook een schaalmodel uitgeprint. Hierop worden de komende tijd nog verschillende tests uitgevoerd. Dat is nodig omdat de nieuwe techniek nog niet helemaal onder bestaande regels (onder meer Bouwbesluit) valt.

De fietsbrug wordt in september geplaatst.

Bron: ad.nl

Pin It on Pinterest

Shares
Share This