Een grote private investeerder uit Limburg maakt een grote kans om 70 hectare van de 120 hectare grote Fordsite te ontwikkelen. Goed voor minstens 1.500 extra jobs. Dat is gezegd na afloop van de taskforce rond SALK, het plan dat Limburg er economisch bovenop moet helpen na de sluiting van Ford.
De toewijzing zit in de laatste fase. Vlaams minister-president Geert Bourgeois spreekt zich voor de zomer definitief uit. Eerder liet de Vlaamse Waterweg al weten dat transportfirma Essers en Haven van Genk er 50 hectare zullen ontwikkelen. Goed voor 1.200 jobs.

Vlaams-minister Geert Bourgeois had nog meer economisch nieuws in petto. De LMR krijgt een incubator rond de maakindustrie met onder meer 3D-printing op het Thor-park, de oud-mijnsite in Waterschei, nu een hoogwaardig bedrijvenpark. Hoeveel jobs er daar bij komen, is nog niet bekend. De activiteiten daar sluiten nauw aan bij Energyville, T2-campus en de IncubaThor. Zij zetten in op hernieuwbare en duurzame energie, het Manufactoring Labo gaat voor slimme maakindustrie.

De twee investeringen versterken het economisch weefsel in Limburg. Nu beleeft de provincie economische hoogdagen, waardoor de kloof inzake werkloosheid in vergelijking met de rest van Vlaanderen gedicht is. De werkloosheidsgraad bedraagt 6,7 procent. “De achterstand was te wijten aan de sluiting van de mijnen eind jaren 80 van de vorige eeuw”, zegt Bourgeois. Toen de Fordfabriek dicht ging, lag de werkloosheidsgraad 1,1 procent hoger dan die in Vlaanderen. Vandaag hebben 2.995 gewezen Ford-medewerkers een nieuwe job, goed voor de helft van het aantal werknemers dat ontslagen werd. Dat zijn er 130 meer dan eind oktober. Een of vijf (1.374 werknemers) zit nog altijd zonder werk. De groep die werk vindt, wordt wel alsmaar kleiner. “Waarom vinden niet meer ex-Fordwerknemers werk”, vroeg Jo De Cock, directeur van VDAB Limburg zich af. “Moeilijk te verklaren, maar wie nu nog zonder werk zit, is ouder dan 50 of zelfs 55. Voor hen is het niet makkelijk om een job te vinden.”

Bron: hln.be. Foto: Jeremy Chen via Unsplash

Pin It on Pinterest

Shares
Share This