Het dronebedrijf Airobot werd in maart 2015 opgericht op de Corda Campus (Hasselt) en wordt gerund door Jan Leyssens en Kristof Beenders. De eerste grote klant voor het bedrijf is nu binnen: het toonaangevende baggerbedrijf DEME. 

Airobot heeft zich gespecialiseerd in het veilig en accuraat verzamelen van gegevens met drones. Het kreeg daarbij begeleiding van iMinds, ESA, het Vlaamse acceleratieplatform en Corda Incubator. Met DEME is de eerste grote klant nu binnen. “Het is een droom om met DEME te kunnen werken,” zegt managing director Jan Leyssens van Airobot. “Vooreerst omdat zij onze technologie gebruiken om drones veilig voor metingen van grondverzet te kunnen inzetten, terwijl de drones tussen zware machines doorlaveren. Daarnaast kijken we er naar uit om verder met DEME in zee te gaan voor het inspecteren van windmolens op zee. Tot nog toe zijn het vooral inspectieteams die aan koorden hun werk doen. Onze drones, die verschillende technologie├źn combineren, kunnen niet enkel defecten opsporen, maar ook de precieze grootte en plaats van die defecten aanduiden,” aldus Jan Leyssens.

“In feite bouwen wij drones om tot vliegende robots,” blikt ook medeoprichter Kristof Beenders terug. “Een paar jaar geleden was dat nog een idee, nu lonkt die werkelijkheid. Daarvoor integreren wij verschillende supersensoren om botsingen te vermijden, om zeer precies te navigeren en te meten. Wij geloven in partnerships met lokale toeleveranciers om de dronetechnologie naar een hoger niveau te tillen.”

Foto: Jared Brashier via Unsplash

Pin It on Pinterest

Shares
Share This