Bedreigen de robot en vergrijzing de productiviteit van een organisatie? Hoogste tijd om in te grijpen. Niet alleen met formele cursussen en opleidingen, maar minstens zo belangrijk: informele training. Dat kan als we meer aan mentoring doen, stelt Ferry Koster van TIAS School for Business and Society.

Op de arbeidsmarkt spelen momenteel twee grote trends. Aan de ene kant is er de steeds sterkere technologische vooruitgang, en een economie die daardoor steeds kennisintensiever wordt. Kort gezegd: de robots rukken op. Aan de andere kant hebben we te maken een sterk veranderende demografie. Met als gevolg dat we steeds langer moeten doorwerken.

Alom robotisering, jongeren schaars

Hoe de technologische revolutie precies uitpakt, is nog onzeker. Sommige onderzoekers stellen dat robotisering het mensenwerk zal overnemen. Anderen denken dat door verregaande automatisering niet alleen de productie toeneemt, maar dat ook nieuwe functies zullen ontstaan. Denk aan de banen voor mensen die de robots onderhouden.

Hoe aan de andere kant de demografie zich ontwikkelt, is beter te voorzien. Er komen steeds minder jongeren de arbeidsmarkt op, de gemiddelde leeftijd in veel organisaties stijgt hard. Dat komt ook door overheidsbeleid dat mensen langer wil laten doorwerken. Vanaf 2023 is de pensioenleeftijd 67 jaar en zoals het nu gaat, lijkt deze leeftijd nog verder door te stijgen. Jongeren worden zo steeds schaarser ten opzichte van ouderen. Dit vergroot het belang van leeftijdsbewust personeelsbeleid.

Lees het artikel volledige artikel op mt.nl. Foto: Shutterstock 

Zelf hulp nodig met de integratie van robots in je maakbedrijf? Neem een kijkje bij onze begeleidende trajecten!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This