Een recent Amerikaans onderzoek wees uit dat de zogenaamde autopiloot van Tesla de verkeersveiligheid aanzienlijk bevordert. 

Het onderzoek gebeurde naar aanleiding van een ongeval met een zelfrijdende Tesla en een tractoraanhangwagen, waarbij de ‘bestuurder’ van de zelfrijdende auto het leven liet. Niet alleen werd er in dit onderzoek niets gevonden dat wees op veiligheidsproblemen. Ook gaf het bewijsmateriaal dat door Tesla aangeleverd werd cruciale data die eerder nog ontbrak in het debat rond zelfrijdende auto’s: het aantal ongevallen.
Tesla heeft de mogelijkheid om de precieze impact van zijn autopiloot op het aantal ongevallen te bepalen, en kan dit veel beter dan eender welke andere autoproducent. Dit omdat alle Tesla-bestuurders die gebruik willen maken van de autopiloot, eerst een dure software-upgrade nodig hebben om dit hoogtechnologische snufje te doen werken. Omdat bestuurders hierdoor de autopiloot kunnen toevoegen na aankoop van hun wagen, krijgt Tesla een nauwkeurig overzicht van de gebeurtenissen voor en na het toevoegen van de autopiloot.

Wat blijkt? De autopiloot installeren zorgt voor minder ongevallen, maar liefst 40%!

 

Ongevallen met Tesla’s van modeljarens 2014-2016 Model S and Model X voertuigen.
Bron: NHTSA, Tesla

Ondertussen blijft de autopiloot evolueren. Tesla lanceerde onlangs nog een nieuwe versie van zijn software, Tesla 8.0. Nieuw in deze update? Bestuurders moeten vaker hun stuur aanraken en de autopiloot vertrouwt meer op radar, camera’s en ultrasonische sensors. Volgens Tesla’s CEO Elon Musk zou Tesla 8.0 het ongeval waarvan eerder sprake, voorkomen kunnen hebben.

Tesla werkt ook aan nieuwe onderdelen met verbeterde sensoren voor hun autopiloot. Elke Tesla is voortaan voorzien van acht camera’s en twaalf sensoren voor een zicht van 360°.

Door de nieuwe updates in de software en hardware beoogt Musk in de toekomst een daling van 90% in auto-ongelukken.

 

Lees het originele artikel op bloomberg.com. Foto: Taun Stewart via Unsplash

Pin It on Pinterest

Shares
Share This