Computers die even slim of zelfs slimmer dan de mens worden… 

De meningen hierover zijn verdeeld. Sommigen zien dit fenomeen, artificial intelligence (AI) genaamd, als iets wat onze wereld drastisch vooruit zal helpen, anderen zien het als een bedreiging, vaak met de doemscenario’s van tal van scifi-films in het achterhoofd. Ook Stephen Hawking, een van de briljantste wetenschappers van onze tijd, waarschuwt voor de gevaren van AI.

Welke kant het precies op zal gaan, kan alleen de toekomst uitwijzen. Hoe dan ook, wij geven je graag een overzicht van 10 dingen die je moet weten over AI voor het zover is!

1. AI is zich in een snel tempo aan het ontwikkelen, en dit tempo zal nog exponentieel versnellen

Tussen 2000 en 2014 werd evenveel technologische vooruitgang geboekt dan in de hele 20ste eeuw. En dit tempo zal alleen nog maar versnellen. Dezelfde vooruitgang zal nog eens geboekt worden voor 2021! Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dan technologie veel sneller evolueert dan vroeger, en dat wetenschappelijke doorbraken in de toekomst nog veel sneller zullen volgen.

2. Je gebruikt AI elke dag, de hele dag lang
Denk maar aan Siri op je iPhone! En dat is bijlange niet alles. AI bevindt zich overal in onze omgeving. In stofzuigers, in auto’s, grasmaaiers, videospelletjes, special effect, e-commerce software, medisch onderzoek en ga zo maar door. Om het met de woorden van John McCarthy, de uitvinder van het begrip AI, te zeggen: “Van zodra het werk, noemt niemand het nog AI.”

3. Robots gaan sowieso je job inpalmen 

Klinkt onheilspellend, maar dat hoeft het niet te zijn. Vele academici in het veld van AI geloven namelijk dat de overname van jobs door robots de deur zal openen naar een toekomst waar mensen enkel nog werken voor het plezier, niet omdat het moet. Er gaan daarom voorstellen de ronde over een universeel basisinkomen, de grondslag voor een sociale structuur die misschien ooit realiteit wordt. Bovendien lijkt het ons sterk dat AI-robots aan de slag zullen kunnen in elk beroep. Wat dacht je bijvoorbeeld van een robot in deze 5 beroepen?

4. Zowat de helft van de AI-community gelooft dat computers tegen 2040 net zo slim zullen zijn als de mens

Dat betekent dat we binnen 23 jaar al zulke slimme computers zullen tegenkomen!

5. Vele slimme mensen denken dat het ontwikkelen van AI die even intelligent is als de mens, gevaarlijk is 

We haalden het voorbeeld van Stephen Hawking al aan, maar nog vele anderen, zoals Elon Musk, hebben hun twijfels. Zo zei Musk onlangs nog in een interview: “Ik denk dat AI wel eens de grootste bedreiging voor onze samenleving kan zin. We moeten dus zeer voorzichtig zijn. Ik denk meer en meer dat er een soort van regelgeving moet komen, misschien zowel op nationaal als internationaal vlak, om te voorkomen dat we iets stoms doen.” 

6. Van zodra AI slimmer wordt dan de mens, hebben we weinig kans om het nog te begrijpen 

Om het met de woorden van Tim Urban te zeggen: “Een chimpansee kan vertrouwd raken met wat een mens is en met wat een wolkenkrabber is, maar hij zal nooit snappen dat de wolkenkrabber door de mens gebouwd werd. Net zoals wij nooit zouden kunnen snappen tot wat superintelligente AI in staat is, zelfs wanneer de machine het aan ons zou proberen uit te leggen – laat staan als we het zelf zouden proberen. De machine zou jarenlang kunnen proberen om ons zelfs maar het kleinste detail uit te leggen van wat het kan, en nog zou het een hopeloze onderneming zijn.” Lees hier wat hij verder nog te zeggen heeft over AI.

7. Kwaadaardige AI bestaat niet 

In tegenstelling tot wat scifi-films ons willen doen geloven, kan AI niet verdorven zijn. Ja, AI kan vreselijke dingen doen, maar het zal deze niet doen uit pure kwaadwilligheid, maar omdat het – met opzet of per ongeluk – geprogrammeerd werd om dit te doen. Stephen Hawking legde dit concept recent uit: “Een superintelligente AI zal extreem goed zijn in het halen van zijn doelen, maar als die doelen niet overeenkomen met onze doelen, hebben we een probleem.” 

8. Er zijn drie manieren waarop superintelligente AI kan werken 

Er is het ‘orakel’, die in staat zou zijn om vragen nauwkeurig te kunnen beantwoorden. Daarnaast is er het ‘genie’, die alles uitvoert wat het bevolen wordt en daarna wacht voor het volgende bevel. Tot slot is er ook nog de ‘heerser’, die een overkoepelend doel krijgt toegewezen en vervolgens vrij mag werken in de wereld en vrij beslissingen mag nemen over hoe hij dat doel het best kan bereiken. Het spreekt voor zich dat de eerste optie een stuk minder eng is dan de laatste.

9. AI kan de reden zijn dat we nooit buitenaards leven ontdekt hebben 

Deze klinkt wel erg futuristisch, maar desondanks ook aannemelijk. Zo beschreef Elon Musk AI al als een bedreiging voor de mensheid, iets dat de mens volledig zou kunnen ‘uitroeien’. Als we die redenering volgen, zou dit scenario zich al afgespeeld kunnen hebben op andere planeten. Het is daardoor perfect mogelijk dat we nog nooit aliens zijn tegengekomen omdat zij AI lang voor ons uitvonden – ze waren ons tenslotte ook ver voor met de uitvinding van het ruimteschip – en dat deze ontdekking geleid heeft tot hun uitsterven.

10. Er is een goede kans dat we ofwel uitgestorven ofwel onsterfelijk zullen zijn tegen het eind van deze eeuw 

De wereld van AI bestaat uit optimisten en pessimisten. Optimisten hopen dat we op een dag een superintelligente AI uitvinden die al onze problemen oplost en ons meeneemt naar een utopische toekomst waar aan alle behoeften van de mensheid voldaan wordt en waar iedereen nog lang en gelukkig leeft. De pessimisten maken zich zorgen dat een kleine vergissing tijdens dat traject kan leiden tot het einde van het menselijk ras. Een AI geprogrammeerd om de klimaatopwarming aan te pakken, bijvoorbeeld, zal de mens identificeren als het grootste obstakel om de planeet te redden.

Wat denk jij? Klinkt dit allemaal erg vergezocht, of zit er een grond van waarheid in? Lees het originele artikel op alphr.com. Foto: Shutterstock

Pin It on Pinterest

Shares
Share This